Top 5 Invenții din perioada Renașterii jpeg

Top 5 Invenții din perioada Renașterii

Progresele științei din timpul Renașterii au oferit civilizației occidentale un avânt spre modernitate. Invențiile epocii –  și au fost multe! – au avut o influență extraordinară asupra evoluției lumii moderne, contribuind atât la dezvoltarea pe mai departe a științelor, la răspândirea culturii sau pur și simplu la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor. Care au fost, așadar, cele mai importante invenții ale Renașterii?

Motorul cu aburi. Ideea motorului cu aburi a apărut pentru prima dată în Antichitate, dar primele astfel de motoare au fost realizate în secolul al XVI-lea. Englezul Thomas Savery a dezvoltat prima pompă de apă alimentată cu aburi:În anul 1698 a construit cu succes un motor cu aburi, pe care l-a perfectat în următorii ani până a realizat unul performant, pe care l-a prezentat chiar în fața Regelui William III.

savery engine jpg jpeg

Presa tipografică.Germanul Johannes Gutenberg a inventat, la jumătatea secolului al XV-lea, presa tipografică, un instrument care a ușurat multiplicarea manuscriselor și cărților. Presa lui Gutenberg folosea litere de metal ce puteau fi schimbate ușor între ele și așezate într-o linie. După aplicarea cernelii, presa era așezată pe o hârtie, tipărind astfel literele pe foaie. Pentru a demonstra eficiența presei sale, Gutenberg a realizat mai multe copii al Bibliei. Astăzi, puținele exemplare din Biblia Gutenberg care s-au păstrat valorează milioane de dolari.

printer in 1568 ce png png

Telescopul. Inventatorul telescopului este italianul Galileo Galilei. După ce a auzit că un producător de lentile olandez a conceput un instrument pentru observarea obiectelor îndepărtate, Galilei a încercat să realizeze singur ceva asemănător. Astronom desăvârșit, Galilei a inventat astfel telescopul pentru observarea obiectelor cerești. Cu ajutorul acestei invenții, Galilei a făcut primele studii științifice asupra Lunii, a descoperit că stelele pe care le vedem pe cer formează Calea Lactee și că planeta Jupiter are patrU sateliți.

galileo telescopes 300 863 1660 jpg jpeg

Microscopul.Hans Janssen și Zacharias Janssen, tată și fiu, sunt inventatorii microscopului. Producători iscusiți de lentile, cei doi au făcut numeroase experimente până ce au dezvoltat, spre sfârșitul secolului al XVI-lea microscopul, un instrument care facilitează observarea obiectelor mici. După munca celor doi, Anthony van Leeuwenhoek a reușit să construiască, în secolul al XVII-lea, un microscop cu O putere de mărire de 270 de ori.

old microscopes jpg jpeg

Ochelarii de vedere. Invenția ochelarilor de vedere este atribuită lui Salvino D’Amate. În timpul unor experimente cu refracția luminii, D’Amate s-a rănit la ochi, fapt ce l-a ambiționat să găsească o metodă pentru mărirea imaginii obiectelor folosind lentilele convexe. Aplicând cunoștințele în materie de lentile pentru a încerca să-și îmbunătățească propria vedere, D’Amate a dezvoltat prima pereche de ochelari de vedere.

conrad von soest brillenapostel 1403 jpg jpeg