Top 13 filme istorice despre Imperiul Roman jpeg

Top 13 filme istorice despre Imperiul Roman

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția

Imperiul Roman a reprezentat una intre cele mai fascinante părți din istoria lumii. Această admirație față de gloria și decadența imperială s-a manifesta nu doar în numeroasele cărți de istorie sau beletristică apărute, ci și într-o serie de producții artistice imprimate pe peliculă.

Am ales ca în realizarea acestui top să includem nu doar filmele artistice, ci și cele mai cunoscute seriale dedicate acestui subiect. Nu vom cuprinde în această listă filmele documentare. Cum speranța că oferim câteva idei pentru cinefili am adăugat și un mic synopsis pentru fiecare dintre ele.   

I, Claudius (1976)

Mini-serialul urmează istoria Imperiului Roman, de la moartea lui Marcellus (24/23 î.Hr.) până la moarte împăratului Claudius, în 54 d.Hr. Claudius este cel care își povestește viața, în vreme ce asistăm la încercările lui Augustus de a-și găsi un moștenitor. Aceste încercări sunt zădărnicite de  sotia împăratului Livia care vrea ca fiul ei Tiberius să devină împărat. Filmul prezintă conspirația a Sejanus, domnia infamă a lui Caligula, și perioada tulbure de guvernare a lui Claudius. Este unul dintre filmele premiate și așezate în toate topurile care prezintă istoria Imperiului Roman

Seria Spartacus (2010-2013)

Serialul Spartacus este o amplă trecere în revistă a vieţii celui mai faimos gladiator roman-totul într-o notă sângeroasă. După ce este separat de iubirea vieţii lui, Spartacus este forţat să participe la lupte în arenă cu războinici şi fiare. Orice moarte violentă este o doză de distracţie căutată constant de iubitorii de divertisment ai acelor vremuri.

Spartacus, însă, luptă pentru supravieţuire, nu pentru distracţie. Este nevoit să intre în jocuri politice murdare şi să-şi facă din inamici prieteni în acea lume controlată de corupţie, violenţă, sex şi reputaţie. El însuşi va simţi forţa de seducţie a puterii şi va fi chinuit de nevoia de răzbunare. Este unul dintre cele mai urmărite seriale despre istoria Imperiului Roman

Rome (serial 2005 -2007)

ROMA - observată atent în vremurile în care Republica urma să dispară, iar Imperiul era cel care avea să-i ia locul. Serialul a stârnit întrebări şi a născut discuţii şi controverse. Este o producţie care a implicat o muncă de proporţii uriaşe, atât din punct de vedere al cercetărilor istorice, cât şi al eforturilor şi resurselor folosite. Filmul este o fresca cinematografica a Romei (capitala a lumii antice) si a Imperiului roman. Impartit in mai multe epoci, prima dintre ele trateaza ascensiunea lui Gaius Iulius Caesar, pana la asasinarea din Senat. 

Este anul 52 I.C. Pentru patru sute de ani de la fondarea Republicii, Roma a fost cel mai bogat oraş din lume, o metropolă cosmopolită populată de un milion de oameni. Republica a fost fondată pe principiul puterii comune şi nu a permis niciodată unui singur om să deţină controlul absolut. Dar aceste principii sunt puternic zguduite şi roase de corupţie şi excese. Sistemele politice şi legale se dovedesc pline de fisuri, iar puterea e aproape numai a armatei. 

Gladiator (2000)

Regizorul Ridley Scott readuce publicului de cinema bătăliile glorioase din vremea romanilor într-o poveste impetuoasă despre curaj şi revanşă. Gladiatorul este unul dintre cele mai premiate filme artistice dintre filmele artistice. Marele general roman Maximus (Russell Crowe) a condus din nou legiunile spre victorie pe câmpul de luptă. Odată terminat războiul, Maximus se gândeşte să se întoarcă acasă, la soţia şi la fiul său. Cu toate acestea, muribundul împărat Marcus Aurelius (Richard Harris) mai are încă o sarcină pentru general:să-i transmită puterea.

Fiul imparatului, Commodus, furios pentru ca nu este el cel ales sa conduca imperiul, isi ucide tatal si ordona omorarea lui Maximus. Maximus reuseste sa fuga, dar este capturat si apoi vandut ca sclav. In scurt timp ajunge gladiator si se intoarce la Roma pentru a se razbuna pe Commodus care ii omorase sotia si copilul. El trebuie sa lupte in arena Colosseum-ului, unde se remarca si obtine simpatia poporului. Lupta finala este chiar cu Commodus, sub privirile a zeci de mii de oameni.

Ben Hur (1959)

Una din productiile de referinta ale Hollywood-ului, filmul a câștigat 11 premii Oscar, Ben Hur este povestea unui nobil evreu, si a destinului acestuia punctat decisiv de doua intilniri cu Iisus. Pe parcursul a mai bine de 3 ore, filmul ne poarta prin Iudeea sau prin Roma, construind o poveste credibila despre stralucirea, agonia si in final mintuirea unui om cu o soarta exceptionala. In istoria filmului, a ramas celebra ametitoarea cursa a carelor.

Spartacus (1960)

Una dintre capodoperele cinematografice din toate timpurile, Spartacus este un film inălţător realizat de genialul şi bulversantul regizor Stanley Kubrick. Povestea sclavului rebel transformat în cel mai feroce gladiator al Imperiului Roman are un ritm delirant, o succesiune incredibilă de secvenţe grandioase şi o suită de recitaluri actoriceşti de excepţie. Kirk Douglas, Laurence Olivier, Peter Ustinov şi Tony Curtis au marcat iremediabil istoria filmului în această pelicula care a fost concepută în nu mai puţin de 167 de zile şi în care s-au investit 12 milioane de dolari, o sumă fabuloasă pentru anii '60. Kubrick are meritul de a fi ataşat captivantei poveşti a lui Spartacus un tâlc aparte.

Revolta stârnită de Spartacus este o alegorie subtilă care vizează universul politic şi artistic american dominat de o rapacitate patologică. Spartacus, un sclav de origine traca, este antrenat pentru a deveni gladiator, dar el nu accepta aceasta soarta si organizeaza o revolta impotriva stapanilor. Din ce in ce mai multi sclavi se alatura rebeliunii, vazand in asta singura lor sansa de a fi liberi, iar Spartacus ii conduce cu o mana de fier spre sudul Italiei. Intre timp, in Roma, revolta sclavilor este un factor decisiv in lupta pentru putere dintre senatorul republican Gracchus si Crassus. Fiecare vede aceasta rascoala ca si cheia pentru propria posibilitate de a urca pe scara puterii, sau o infrangere umilitoare

Masada (1981)

Film istoric in care actiunea principala o reprezinta asediul din anul 70 en asupra evreilor din Israel, de catre romani. Masada inseamna fortareata in limba ebraica, si fizic e un munte in varful careia 1000 de evrei condusi de Eleazar ben Yair s-au refugiat intr-o cetate aparent inpenetrabila, in asteptarea confuntarii cu cei 5000 de romani din legiunea a X-a, sub comanda generauluil Cornelius Flavius Silva. Romanii sunt demoralizati de lipsa de apa precum si de conditiile naturale ostile. Victoria pare a fi de partea evreilor dar Rubrius Gallus, expertul roman in asedii, are o idee mareata, dar foarte greu de pus in practica.

Julius Caesar (1953)

Iulius Cezar, filmul din 1953,   spre surprinderea generală, a adus profituri considerabile. O bună parte din merit îi revine desigur lui Marlon Brando, uluitoarei interpretări date de el personajului Marc Antoniu, rol iniţial destinat lui Paul Scofield, apoi lui Leo Genn şi Charlton Heston. Brando a fost propus de altfel pentru premiul Oscar în acel an. Filmul este o reuşită pe toate planurile şi, fără îndoială, cel mai bun Iulius Cezar realizat pe ecran. Totuși topurile internaționale de film remarcă și producțiile din 1981 precum și cea din 2002, care însă sunt mult mai slab cotate decât aceasta.

Cleopatra (1963)

Desi sunt mai multe filme făcute despre viața acestei regine a Egiptului, cel care o are în rol principal pe Liz Taylor. Povestea reginei Cleopatra a VII-a a Egiptului, o feroce luptatoare in slujba propriei puteri, care se foloseste de tensiunile din interiorul Imperiului Roman pentru a-si stabiliza forta.

Vizitata in Egipt de Cezar, cei doi au o aventura in urma careia regina ramane insarcinata. Pretinzand un loc alaturi de Cezar, la conducerea Imperiului, Cleopatra viziteaza Roma. Cezar este ucis, insa, inainte de a se lua vreo decizie...Filmul are proasta reputatie  ca aproape a falimentat 20th Century Fox. Totuși mai sunt și alte povești interesante. De exemplu Elizabeth Taylor  s-a imbolnavit pe parcursul filmarilor din Londra si a fost dusa  la urgenta unde i s-a facut traheotomie pentru a ii salva viata.

Cicatricea rezultata poate fi vazuta in unele secvente. Filmarile au fost oprite o perioada.Productia a fost mutata la Roma  dupa sase luni dupa ce vremea din Anglia s-a dovedit impotriva recuperari lui Liz Taylor si responsabila de deteriorarea constanta a decorurilor si plantelor exotice costisitoare, necesare filmarilor. In timpul filmarilor Taylor  il intanleste pe Richard Burton si cei doi incep o relatie devenita foarte publica si mediatizata. Oricum filmul a primit patru premii Oscar

Dacii (1966)

Decebal (Amza Pellea) este dispus să facă sacrificiul suprem pentru a păstra integritatea poporului său. Fiul său, Cotyso (Alexandru Herescu), este dăruit zeilor spre disperarea lui Decebal şi a fiicei sale, Meda. Septimius Severus (Pierre Brice), un tânăr roman devotat ţării sale adoptive, va fi pus să aleagă între originile sale de sânge şi cultura în care a fost crescut. Este filmul de debut în lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, care va realize și o continuare a acestei producții:Columna. Filmul prezintă mai degrabă luptele imperiului cu dacii si trateaza mai putin lumea romană

The Fall of the Roman Empire (1964)

Marcus Aurelius, unul dintre cei mai diplomatici imparati ai Romei, incearca sa reuneasca liderii natiilor aflate sub dominatie, cu motivul de a gasi o cale prin care toti sa traiasca in pace si prosperitate. Marcus Aurelius vrea sa se retraga de la putere, succesiunea fiindu-i cuvenita fiului sau, Livius. Commodus, care vrea sa puna mana pe putere cu orice pret, ordona ca Marcus Aurelius sa fie otravit si apoi se autoproclama imparat si zeu, dedandu-se la asasinate pentru a-si proteja tronul. Este un film în care strălucește Sophia Loren.

Attila  (2001)

Mini-serialul Attila vorbeste despre doua lumi ce se intrepatrund, laolalta cu doi barbati care intruchipeaza valorile si esenta acestor lumi. Attila, jucat de Gerard Butler, capeteneia hunilor, este un vizionar care observa in poporul lui mai mult decat observa el insusi. In vreme ce hunii se multumesc sa jefuiasca si sa asupreasca popoarele invecinate, Attila priveste mai departe, spre posibilitatea crearii unui imperiu si a unei noi ordini mondiale.

Generalul roman Flavius Aetius intruchipeaza ce-i mai bun dar, pe de alta parte, si ce-i mai rau in Roma in ultimii ani ai existentei sale. El este motivat de un singur scop:Roma trebuie sa continue sa conduca lumea. Doua viziuni diferite cu privire la viitor, doua viziuni apartinand celor mai puternici doi oameni ai secolului... cu aceste conflicte se confrunta Attila.

Centurion (2010)

Britania, anul 117 î.e.n. Quintus Dias, singurul supravieţuitor al unui atac al picţilor asupra unuia dintre forturile de pe frontiera romană, mărşăluieşte către nord alături de legendara Legiunea a noua comandată de generalul Virilus. Ordinele sunt clare:picţii vor fi şterşi de pe faţa pământului, iar liderul lor, Gorlacon, va fi şi el anihilat şi ucis.

Dar când Legiunea este prinsă într-o ambuscadă fără şansă de scăpare şi generalul Virilius este luat prizonier, singura şansă a lui Quintus Dias este să protejeze ce a mai rămas din armată, de războinicii picţi. Este o poveste despre misterul ce planează asupra modului în care ar fi dispărut Legiunea a IX-a romană