Top 10 filme celebre, interzise în diverse țări jpeg

Top 10 filme celebre, interzise în diverse țări

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția

În istoria filmului există o serie de pelicule care au avut parte de un „tratament” mai special din parte unor state. Dacă pentru unii sunt doar filme de acțiune, care spun povești cel puțin interesante, în unele țări au fost interzise din cauza impactului emoțional puternic pe care anumite scene îl pot avea sau a mesajului transmis asupra celor care le vizionează.

Iată cele mai populare filme care fie au fost interzise, fie au fost cenzurate în unele țări:

1. Rambo (2008)

Celebru erou american, cunoscut de toată lumea, care a luptat în Vietnam a primit un vot de blam într-o țară din Asia. Filmul a fost interzis în Burma din cauza impactului negativ major pe care l-ar putea avea asupra populației.

image

2. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Iubitorii filmelor horror nu au cum să nu cunoască celebra producție americană ce i-a ținut cu sufletul la gură.

Filmul a fost interzis in Marea Britanie, Germania de Vest, Norvegia si Islanda din cauza scenelor de violenta "extrema".

Texas Chainsaw Massacre Trailer (2013)

video x generic png png

3. Ben-Hur

Filmul istoric Ben Hur, poate unul dintre cele mai cunoscute din istoria cinematografiei mondiale a avut și el de suferit.

Deși europenilor nu li s-a parut prea religios, China a decis interzicerea lui pe motiv ca ar fi o "propaganda asupra superstițiilor care încurajeaza creștinismul".

image

4. The Meaning of Life (1983)

Gasca inconfundabilă Monty Pythontratează în această peliculă probleme serioase legate de sensul și scopul vieții într-o serie de sketch-uri despre naștere și moarte, și nu numai atat. In modul lor tipic cu care au castigat inimile a milioane de telespectatori, grupul satiric nu iarta pe nimeni cand e vorba de satira. Dar acest lucru a atras și o interdicție venită chiar din țara vecină. În Irlanda până în anii '80 filmul era considerat o blasfemie pentru că avea scene explicite de sex.

image

5. A Clockwork Orange (1971)

"Portocala mecanică" trebuia să fie un fel de manifest şi chiar o predică asupra importanţei posibilităţii opţiunii. Eroul meu, sau antieroul, Alex, este foarte rău... dar răutatea sa nu este produsul unei condiţionări sociale sau genetice, ci propria sa problemă, în care s-a angajat cu toată luciditatea." - Anthony Burgess. Totuși din cauza scenelor de violenta sexuala, acest film a fost interzis in Irlanda până 2000, iar in Marea Britanie a fost imposibil de găsit timp de 30 de ani.

image

6. Austin Powers: The Spy Who Shagged Me

 Dr. Evil a descoperit un fel de maşină a timpului cu care reuşeşte să ajungă în anul 1969 şi să fure libidoul unui spion ţăcănit pe nume Austin Powers (Mike Myers). Total lipsit de orice urmă de viaţă sexuală, Austin este nevoit să se întoarcă şi el în acelaşi an pentru a-şi recupera vitalitatea de altădată. Această comedie trăsnită plină de umor britanic nu a fost pe placul autorităților din Malaezia, care l-au considerat dăunător, iar scenele lui contravin regulilor morale si de familie. De aceea a fost interzis.

image

7. Șapte ani in Tibet (1997)

 Sapte ani in Tibet este o adaptare a romanului autobiografic apartinand lui Heinrich Harrer, vandut in peste 60 de milioane de exemplare si tradus in aproape 30 de limbi. Brad Pitt interpreteaza rolul faimosului (si arogantului) alpinist austriac Heinrich Harrer care, in Austria anului 1939, este o personalitate a propagandei naziste. El isi paraseste tara natala, dar si sotia si copilul, pentru o expeditie in Himalaya. Această poveste fantastica a fost interzisă în China si Malaezia din cauza mesajului lui pro Tibet.

image

8. Life of Brian

Filmul povesteste viata, moartea si invierea lui Brian din Nazaret, un profet evreu, care vrea sa elibereze Nazaretul de opresiunile romanilor. Brian s-a nascut in noaptea de Craciun intr-un grajd, la fel ca Iisus. Oamenii l-au receptat gresit pe acest profet si il considera Mesia. Filmul nu este despre Iisus, ci despre cei pe care nu i-a interesat sau nu au avut timp sa-i asculte mesajul. In Life of Brian exista multe aluzii politice si sociale. Pelicula "Life of Brian" a fost interzisă in Irlanda si Norvegia fiind considerat o blasfemie.

image

9. Codul lui Da Vinci (2006)

Faimosul semiolog Profesorul Robert Langdon (Tom Hanks) este chemat într-o noapte la Muzeul Luvru unde un custode a fost ucis, lăsând în urma sa o urmă misterioasă plină de simboluri şi indicii. Fiind în joc propria sa supravieţuire, Langdon, ajutat de agenta de poliţie criptolog de profesie Sophie Neveu (Audrey Tautou), descoperă o serie de secrete extraordinare care sunt ascunse în operele lui Leonard da Vinci, toate conducând la o societate dedicată păzirii unui secret străvechi, rămas ascuns timp de 2000 de ani. Filmul lui Tom Hanks a fost interzis in Samoa din cauza continutului sau religios.

image

10. Milk

Harvey Milk a fost primul politician gay ales într-un consiliu orăşenesc american, în 1977. După o campanie care a pus pe jar întregul oraş, dar şi câteva decizii foarte pe placul comunităţii gay, Milk stârneşte furia şi resentimentele unui alt membru al consiliului. Filmul lui Sean Penn despre drepturile homosexualilor i-a deranjat pe cei din Somoa care au interzis filmul pe teritoriul tarii lor.

image

În afara acestor filme celebre putem aminti și reacțiile apărute la producțiile lui Lars Von Trier: Nymphomaniac (2013-2014) sau Antichrist (2009). Nymphomaniac a fost interzis în Turcia; iar cea mai recentă lansare cinematografică, extrem de populară în lume, "50 shades of Grey" este interzisă în China, India, Rusia, Malaezia, Emiratele Arabe Unite, Kenya, Indonezia, Cambodgia ş.a.

image

Producţiile lui Lars von Trier au fost interzise temporar chiar și în România. De asemenea, pentru că am revenit pe plaiuri mioritice, dincolo de cenzura aplicată în perioada comunistă pentru unele pelicule, amintim și reacțiile puternice ale BOR când s-a difuzat filmul Jesus Christ, superstar.