Top 10 ascensoare pe care merită să le încercaţi măcar o dată în viaţă jpeg

Top 10 ascensoare pe care merită să le încercaţi măcar o dată în viaţă

Ascensorul (sau lift, mai comun) este un mecanism ce se mişcă pe direcţie verticală şi poate transporta persoane (şi/sau materiale) între etaje (niveluri sau punţi, la vapoare) într-o clădire sau în alte structuri, scutind persoanele respective de depunerea unui efort fizic ridicat pentru a urca sau coborî. În sine acest mecanism este banal pentru cei mai mulţi dintre noi, care îl folosim zilnic, totuşi există câteva lifturi care merită încercate pentru priveliştile panoramice, citadine sau montane pe care le oferă la capătul călătoriei.

1. Turnul CN, Toronto, Canada

image

Cel mai înalt turn din lume este asemuit cu un toc cui ce sfindează panorama oraşului Toronto. Un ascensor din sticlă vă poartă până la platforma de observaţie în aer liber, în doar 58 de secunde. Pentru curajoşi este recomandat să mai urce încă 33 de etaje pentru a se bucura de priveliştea oferită de alte 3 puncte de observaţie. Ultima platformă, absolut ameţitoare, de pe Sky Pod, se află la o înălţime de 447 de metri. Dacă consideraţi că nimeni nu e suficient de nebun încât să urce până acolo, aflaţi că ar fi mai nimerit să vă faceţi rezervare online pentru a evita aglomeraţia. Dacă aveţi vreo idee năstruşnică sau romantică de Crăciun cu acest obiectiv, mai bine vă lăsaţi păgubaşi pentru că turnul este închis.

2. Muzeul Maritim Columbia Britanică, Canada

image

Cel mai vechi ascensor din America de Nord, care este încă în folosinţă, a fost instalat în 1899, în această clădire elegantă ce a adăpostit cândva Curtea de Justiţie. A fost construit pentru al doilea preşedinte al Curţii, dar cum acesta a murit înainte ca ascensorul să fie gata, liftul a devenit subiectul unor poveşti cu blesteme şi fantome. Luxul este la el acasă, aşadar păşit cu grijă în interiorul acestei cutii aurite, bogat decorate şi dotate cu un grilaj filigranat. Există şi câteva tururi speciale – “cu fantome” organizate în luna Octombrie.

Click aici pentru restul articolului