The Times: Israelul trimite trei submarine nucleare în largul coastelor Iranului jpeg

The Times: Israelul trimite trei submarine nucleare în largul coastelor Iranului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Trei submarine israeliene echipate cu rachete de croazieră care pot transporta focoase nucleare urmează să fie staţionate în Golful Persic, în largul coastelor iraniene, informează ziarul The Times.

Primul submarin israelian de fabricaţie germană a fost trimis ca reacţie la temerile că rachete balistice dezvoltate de Iran, Siria şi Hezbollah ar putea lovi obiective din Israel.

Submarinele Dolphin, Tekuma şi Leviathan au mai avut misiuni în Golful Persic, dar de data aceasta s-a decis staţionarea permanentă a cel puţin unuia din submersibile.

Fiecare submarin are un echipaj de 35-50 de membri şi poate lansa rachete de croazieră capabile să transporte focoase nucleare, precizează ziarul britanic.

Navele pot rămâne în misiune aproximativ 50 de zile şi pot sta o săptămână la o adâncime de aproximativ 400 de metri. Unele dintre rachetele de croazieră sunt echipate cu cele mai avansate focoase nucleare israeliene, susţine ziarul The Times.

Submarinele israeliene au rolul de a acţiona ca forţă de disuasiune şi de a colecta informaţii. Submersibilele pot lansa rachete pe o rază de acţiune de 1.500 de kilometri, atingând practic orice ţintă din Iran, afirmă un oficial militar israelian.