Suicid în masă: masacrul de la Jonestown jpeg

Suicid în masă: masacrul de la Jonestown

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Pe 18 noiembrie 1978, peste 900 de adepţi ai cultului Templul Oamenilor s-au sinucis la îndemnul liderului lor, Jim Jones. Masacrul a avut loc în locul numit Jonestown, aflat în Guiana, America de Sud. Acesta este cel de-al doilea dezastru de pe teritoriul american, ce nu este cauzat de natură, fiind precedat de evenimentul din 11 septembrie.

Jones a devenit o figură puternică în San Francisco. Era simpatizat de către funcţionarii publici şi mass-media, a donat bani pentru numeroase cazuri umanitare, şi a susţinut diverşi politicieni în timpul alegerilor. Templul Oamenilor, fundaţia pe care a înfiinţat-o în 1950 în Indianapolis, organiza programe sociale şi medicale pentru cei nevoiaşi: oferea mese gratuite, reabilitarea dependenţilor de droguri şi oferea servicii de asistenţă juridică. Mesajul lui Jones de egalitate socială şi dreptate rasială a atras grupuri diverse de adepţi, mai ales tineri idealişti.

Grupul de adepţi atingea în anul 1977 numărul de 20.000. Tot atunci au început să iasă la iveală lucruri negative despre cel pe care adepţii cultului îl numeau “Tatăl”. Foşti membri spuneau că erau obligaţi să renunţe la casă, familie, şi chiar custodia copiilor. De asemenea, povesteau că Jones înscena vindecări de cancer miraculoase. Confruntându-se cu atenţia mass-mediei şi diferite investigaţii, Jones a devenit paranoic, şi purta adesea ochelari de soare fumurii şi avea gărzi de corp. În final a decis să îşi mute congregaţia în Guyana, unde a promis că va înfiinţa o utopie socialistă.

166202457 jpg jpeg

Urmându-l, oamenii nu au găsit acolo paradisul promis. Ei munceau toată ziua pe câmp şi erau aspru pedepsiţi dacă puneau la îndoială autoritatea lui Jones. De asemenea, paşapoartele şi medicamebtele le-au fost confiscate. Trăind în junglă, au fost afectaţi de boli tropicale. Gărzi înarmante patrulau teritoriul, scrisorile şi telefoanele erau interzise. Jones, care era dependent de droguri, avea în mijlocul pavilionului un tron, şi se compara cu Lenin sau Iisus. Era convins că media şi guvernul voiau să îl distrugă.

Leo Ryan, reprezentantul statului american din California, a fost anunţat că în Jonestown sunt oameni care sunt ţinuti prizonieri. Prin urmare, s-a decis să mergă acolo şi să investigheze cazul.  Ryan a ajuns în Guiana în noiembrie 1978, împreună cu o delegaţie care includea reporteri şi fotografi, dar şi rude îngrijorate ale celor de acolo. Pe 17 noiembrie, congresmanul şi reporterii au fost primiţi de către Jones, chiar şi invitaţi la cină. În timpul vizitei, mai mulţi oameni l-au rugat pe Ryan să îi ajute să scape din Jonestown. Pe 18 noiembrie, Ryan şi grupul său, împreună cu câţiva membri ai Templului, doreau să plece, când un grup de oameni înarmaţi i-au prins într-o ambuscadă, omorându-l pe Ryan, dar şi doi jurnalişti de la NBC.

În aceeaşi zi, Jones le-a spus celor care îl urmau, că vor veni soldaţi care îi vor tortura şi împuşca. Le-a spus tuturor să se întâlnească în pavilionul central şi să facă un aşa numit “act revoluţionar”. Cei mai tineri membri ai Templului Oamenilor au fost primii care au murit, părinţii lor şi asistentele injectându-le în gât un amestec de cianură şi  sedative . Adulţii s-au aliniat apoi pentru a bea amestecul letal, în timp ce erau înconjuraţi de gărzi înarmate. Când oficialii din Guiana au venit a doua zi, au găsit sute de cadavre şi pe liderul lor împuşcat în cap.  Masacrul a numărat 909 morţi, o treime fiind copii.

Foto sus: Jim Jones, în 1977 (© Nancy Wong / Wikimedia Commons)