Strângere de fonduri pentru salvarea frescei de la biserica de lemn din Urşi (monument de secol XVIII) jpeg

Strângere de fonduri pentru salvarea frescei de la biserica de lemn din Urşi (monument de secol XVIII)

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția

Fundația Pro Patrimonio lansează campania internațională de strângere de fonduri pentru salvarea frescei de la biserica de lemn din Urşi, ducând astfel la bun sfârșit procesul integral de restaurare și redare a monumentului către comunitatea locală

Biserica de lemn din satul Urși (comuna Popești, jud. Vâlcea, sec. XVIII) face parte din proiectul 60 de biserici de lemn, desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimonio. De-a lungul timpului, parteneri au fost organizația Europa Nostra, Ordinul Arhitecţilor din România, Universitatea Națională de Arte București, Asociația 37, Fundația Dala, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Țăranului Român, Artis Periția, iar suportul financiar s-a datorat organizației internaționale World Monuments Fund, Headley Trust, International Music and Art Foundation, Holcim România, European Investment Bank Institute.

Programul 60 de biserici de lemn a fost inițiat în 2009 de arh. Șerban Sturdza și s-a desfășurat cu ajutorul a peste 100 de tineri cu profesii diferite (arhitecți, artiști restauratori, ingineri, sociologi etc.), majoritatea voluntari, prin acțiuni specifice și punctuale de intervenție, documentare şi promovare a bisericilor monitorizate. Ei s-au alăturat efortului responsabil depus de preoții și comunitățile parohiale care au moștenit biserici vechi de lemn, clasate ca monument istoric, așezate în cimitire și deseori abandonate. Majoritatea acestora se află în stare gravă de degradare structurală și artistică. Folosirea și păstrarea lor în stare bună reprezintă datoria comunității de credincioși, ce își conservă astfel tradiția, istoria și identitatea propriei așezări.

Concepute ca spații sacre destinate adunărilor și ceremoniilor religioase creștine, vechile biserici – construite din lemn de meșterii din sate și pictate cu har – semnifică spiritualitatea. Ele sunt, totodată, obiecte excepționale de patrimoniu cultural transmis nouă ca moștenire și învățătură valoroasă de generațiile anterioare. Ansamblul bisericilor de lemn din Nordul Olteniei (jud. Gorj și Vâlcea) și Sudul Transilvaniei (jud. Hunedoara și Sibiu) constituie un peisaj cultural de excepție, cu care se identifică comunitățile locale.

Toate aceste operaţii de salvare și restaurare au și o componentă socială, care urmărește reintegrarea bisericii ca obiect valoros de patrimoniu în viaţa comunității locale, prin redeschiderea și utilizarea constantă a clădirii, cu funcție religioasă, educațională și de turism cultural.

„O societate care se dezvoltă şi este puternică, se impune şi patrimonializând ceea ce creează. O societate dezvoltată va lăsa în urma ei un patrimoniu sporit faţă de ceea ce a primit. În acest sens, ea trebuie să aibă grijă şi de patrimoniul pe care l-a moştenit.” (arhitect Şerban Sturdza, Vice-președinte Fundația Pro Patrimonio)

De la începutul proiectului și până în prezent au fost realizate 14 intervenţii de urgenţă, 10 înlocuiri complete de şiţă, opt restaurări, au fost documentate peste 50 de biserici de lemn (prin relevee de arhitectură), iar două proiecte de conservare au fost întocmite, cu sprijinul Europa Nostra, în vederea aplicării pentru finanţare. Pictura murală de mare valoare (frescă sau al secco) însumează 2000 mp. Aproape 30 de biserici sunt pictate în interior. Lucrările ample de intervenţie de urgenţă sau de conservare au fost dublate de evenimente publice, concerte pentru strângerea de fonduri şi expoziţii, care au avut ca scop să pună în valoare biserica de lemn şi să reînvie interesul comunitățiilor pentru aceste bijuterii de patrimoniu.

ursi jpg jpeg

Biserica din Urși cu hramul Buna Vestire și Sf. Arhanghel Mihail (cod Lista Monumentelor Istorice VL-II-m-B-09954) a fost construită în perioada 1757-1784, ctitori fiind Ion Danciu şi popa Costandin. După incendiul din 1838 biserica a fost reparată și pictată în 1843 de către meșterii Gherghe, Nicolae și Ioan atât la interior, cât și la exterior. Din 1913 în sat a fost construită o nouă biserică de zidărie, cea de lemn rămânând abandonată în cimitir. Ultima reparație a avut loc în 1943.

Restaurarea ei a început la 12 iunie 2010, ca urmare a prăbușirii bolții peste altar, cu o intervenție de urgență inițiată de Ordinul Arhitecților din România și finanțată de Fundația Pro Patrimonio, prin regretatul arhitect Șerban Cantacuzino, fondatorul fundației în anul 2000. Timpul efectiv de intervenție asupra monumentului, ca urmare a specificului activităților de restaurare, este de patru luni pe an, din iunie până în septembrie. În restul perioadei, fundația se concentrează pe activități de strângere de fonduri pentru continuarea proiectului.

Fondurile adunate prin diverse acțiuni și evenimente în perioada 2011-2019 au fost folosite pentru: consolidarea picturii, desfacerea bolții (bârnele și iconostasul fiind restaurate la Universitatea Națională de Arte București), realizarea unor fundații noi din piatră, înlocuirea tălpilor și bârnelor putrede din structură, refacerea bolții, a șarpantei și a învelitorii de șiță, conservarea frescelor interioare și exterioare, reparația și completarea mobilierului interior, sistematizarea verticală. Banii au fost donați exclusiv de persoane, companii și organizații particulare: World Monuments Fund, Headley Trust, Holcim România, International Music and Art Foundation. Comunitatea locală (parohie, Primărie, locuitorii satului) susține proiectul an de an, oferind cazare și masă tuturor voluntarilor, restauratorilor și meșterilor care lucrează aici.

„O bucurie (…) a fost salvarea bisericii de lemn din Urşi. Este o biserică monument istoric. Ca ea, sunt toate bisericile noastre ţărăneşti târzii, un tezaur formidabil, cu care se întâmplă ceva stra­niu. Bisericile acestea dispar primele. Si­tuate între arta populară şi marea artă medie­vală, sunt considerate în afara “căii mari a istoriei”. Dar ele sunt mărturia unei lumi vii, prin care noi am supravieţuit, atunci când în jurul nostru, o lume întreagă îşi schimba chi­pul. Ele vor dispărea pri­mele şi pen­tru că sunt cele mai multe din lemn. Tre­buie să ne ocupăm şi de ele!.” (Interviu cu Dan Mohanu, „Ca pictor restaurator trebuie să ai credinţă şi să fii trăitor al vieţii bisericeşti”, Formula As, nr. 1247/2016)

Biserica de lemn din Urși mai are nevoie de 12.000 de euro, aceasta fiind ultima sumă necesară pentru finalizarea integrală a acțiunii de restaurare a frescei, remontarea mobilierului interior și redarea monumentului către comunitate. Sub sloganul Give so history can live începem o campanie internaţională de strângere a acestor fonduri atât pe platforma de crowdfunding dartagnans.fr, cât şi pe site-ul Fundaţiei Pro Patrimonio.

Donaţiile se pot face aici: http://bit.ly/DONATE_URSI