Autor 9274 vizualizări


Timp de șapte ani, istoricii și arheologii din Iași au făcut săpături și au scos la lumină ziduri vechi care datează din 1430. Totul s-a întâmplat după ce au început lucrările de reabilitare a Palatului Culturii.

La kilometrul zero al Iașului, în plină istorie a Iașului și a României, a fost făcută o descoperire importanta care azi poate fi văzută de publiculul larg. Palatul a fost ridicat în fostele curți domnești. E unica situație de suprapunere de curți domnești, explică Lăcămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova, Iași. Sub actualul Palat al Culturii, care e o clădire atât de cunoscută, se ascund urmele a patru, cinci secole de istorie. Pe acest loc a fost cea mai veche curte domnească din Iași, încă din timpul lui Alexandru cel Bun.


Odată cu redeschiderea Palatului Culturii, publicul poate să viziteze o parte dintre ele.

Lățimea zidurilor este impresionantă: unui zid, care inițial, măsura trei metri, i-au mai fost adăugate alte fundații. Astfel, grosimea totală a ajuns să depășească cinci metri.

Palatul Culturii, realizat în stilul neogotic, este înscris în lista monumentelor istorice si a fost reabilitat in ultimii ani