Sportul rege: Istoria fotbalului și cum a ajuns cel mai popular sport la nivel mondial jpeg

Sportul-rege: Istoria fotbalului și cum a ajuns cel mai popular sport la nivel mondial

Autor: Redacția

Cel mai probabil, nu există persoană care să nu fi auzit de existența fotbalului. Acest sport este unul dintre cele mai cunoscute la nivel mondial, considerat chiar cel mai popular, atât pentru faptul că este practicat în toate colțurile lumii, dar și pentru industria uriașă care stă la baza lui.

Majoritatea băieților visează, încă de mici, să ajungă jucători de succes și să se bucure de faimă prin intermediul fotbalului. Există numeroase cluburi sportive de fotbal, pe toate continentele, ale căror întreceri în campionate și turnee țin cu sufletul la gură miliarde de fani. În paralel, datorită aprecierii sale, s-au dezvoltat și alte domenii a căror evoluție a fost una rapidă, precum pariurile sportive. În prezent, conform site-ului www.undepariem.com, competițiile de fotbal atrag cei mai mulți pariori, încă o dovadă a popularității acestui sport. Însă, ceea ce mulți nu știu este cum a apărut fotbalul, cum arăta în forma sa inițială și cum s-au format asociațiile și primele cluburi profesioniste din lume. Pentru un adevărat pasionat, aceste informații se vor dovedi a fi foarte interesante, mai ales pentru a-și crea o imagine de ansamblu completă în ceea ce privește “sportul-rege”. 

Originile fotbalului  

Se consideră că fotbalul este un sport cu o tradiție de aproximativ 2000 de ani, însă, forma sa inițială este destul de diferită de cea din prezent. Jocurile cu mingea au existat încă din antichitate, fiind descoperite numeroase dovezi ale acestora în istoria diverselor civilizații. FIFA, adică Federația Internațională de Fotbal Asociație a recunoscut China ca fiind țara de origine a fotbalului, datorită faptului că, în anul 200 i. Hr., în timpul dinastiei Han, o parte din poporul chinez juca un sport asemănător, numit Tsuh-Kuh. În acea vreme, mingea era umplută cu iarbă sau câlți, învingătorii primeau premii, iar echipa care pierdea era biciută de proprii suporteri. Principala competiție avea loc cu ocazia zilei de naștere a împăratului, iar antrenamentele făceau parte din pregătirea militară. Numele vine de la “a lovi”- tsuh, iar kuh se referă la mingea folosită în timpul jocului. Porțile erau înalte de 8 metri, cu plase de mătase de 30 de cm, prin care jucătorii trebuiau să treacă mingea cu ajutorul piciorului. 

picture 1 jpg jpeg

Cum a luat formă fotbalul așa cum este cunoscut în prezent 

Încă de la mijlocul secolului XIX, fotbalul era un sport foarte popular în Anglia. Însă, acesta nu avea un set de reguli clare, iar fiecare echipă juca așa cum considera, lucru care îngreuna dezvoltarea acestuia și stârnea conflicte între jucători. În 1863, câteva asociații din Anglia au decis să se întrunească și să stabilească un set de reguli comune, care să fie respectate de toți cei care își doreau să joace fotbal. Acestea s-au reunit sub numele de Asociația Engleză de Fotbal, organizație care există și în prezent (FA). 

În urmă întâlnirii, s-a hotărât că jucătorii nu mai au voie să folosească mâinile în timpul partidelor (exceptând portarii), printre alte reguli, iar acest lucru a dus la o separare între cluburile care erau de acord și cele care se împotriveau. Așa a apărut ceea ce azi este cunoscut ca “rugby” sau “fotbal american”.

picture 2 jpg jpeg

În acea perioadă, pentru a se diferenția de jocul în care mingea putea fi atinsă cu mâna, s-a decis asupra unui nume distinct, și anume, “association football” (după numele asociației). Mai apoi, acesta a fost schimbat în “soc’er” (așa cum este denumit în prezent, în America), însă în secolul XX, a fost adoptată o hotărâre prin care se renunța la termenul “association”, fiind considerată o expresie nepotrivită pentru acest sport. Astfel, denumirea oficială a rămas “football”, de atunci și până azi.

Tot în această perioadă au apărut primele cluburi de fotbal cu o organizare profesionistă, bineînțeles, pe teritoriul Angliei, care există și în prezent. Printre acestea, se numără Sheffield Wednesday F.C., Nottingham Forest F.C., Brigg Town F.C., Stoke City F.C., Notts County F.C., Hallam F.C. și Sheffield F.C., cel mai vechi club din lume.

Regulile simple, echipamentul sportiv ieftin și redus, provocările întâlnite pe teren sunt câteva dintre motivele pentru care fotbalul a devenit atât de popular, la nivel mondial. Peste 250 de milioane de oameni joacă fotbal în mod regulat, iar numărul celor care urmăresc competițiile și sunt interesați de evoluția “regelui-sport” este și mai mare!