Snowmobile din 1926 descoperit în pădurile Canadei jpeg

Snowmobile din 1926 descoperit în pădurile Canadei

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Radu Cristian Neguț

Când ne gândim la snowmobile-uri, ne vine greu să credem că ele existau acum 90 de ani, într-o vreme în care automobilele au început pentru prima dată să fie produse în masă. Există, totuși, o legătură între cele două tipuri de mijoace de transport, snowmobile-ul interbelic fiind un automobil Ford model T adaptat artizanal pentru regiunile subarctice ale provinciei Labrador, din Canada.

            Ford-ul, convertit în 1926 într-un snowmobile, a fost folosit în cadrul expediției Rawson-Macmillan din 1927-1928. În cadrul expediției, arheologul William Duncan Strong a descoperit rămășițele a 22 de oameni într-un cimitir creștin necunoscut de autoritățile acelei zone. Rămășițele au rămas într-un muzeu din Chicago, până în 2011, când guvernul local amerindian Nunatsiavut din Labrador a cerut returnarea osemintelor.

            În același an, arheologul Jamie Brake, cu sprijinul guvernului Nunatsiavut, s-a dus să inspecteze primul snowmobile din Labrador, redescoperit de o echipă arheologică în 1995. Localnicii erau conștienți de existența sa, sau, mai bine zis, a ce a rămas din el. Aceștia nu au uitat nici expediția petrecută cu aproape 85 de ani în urmă.

”Am fost uimit să văd snowmobile-ul încă acolo și condiția în care se afla, văzând doar unele părți ale sale neacoperite de zăpadă”, spune arheologul canadian. Ideea de a lua ce a mai rămas din snowmobile și de a-l duce în Nain, cel mai apropiat sat față de locul descoperirii, este discutată de Brake împreună cu guvernul Nunatsiavut. ”Oamenii își dau seamă cât de important este pentru ei acest snowmobile și sunt conștienți cât e vulnerabil sunt snowmobile-ul și situl arheologic.”

article large jpg jpeg

            În octombrie 2011, toate părțile snowmobile-ului înafară de șasiu și motor au fost recuperate de echipa arheologică a lui Brake și transportate spre Nain, la un depozit al școlii Jens Haven Memorial. În martie  2012 a fost recuperat restul vehiculului. În momentul de față se plănuiește recondiționarea snowmobile-ului, recondiționare care va dura câțiva ani, după spusele lui Brake.