Sidney Reilly, regele spionilor jpeg

Sidney Reilly, regele spionilor

Pe 5 noiembrie 1925, un om pe nume Sidney Reilly era executat de OGPU, poliția secretă a Uniunii Sovietice. Nu era însă o execuție ca oricare alta. Reilly era cel mai mare spion al vremurilor sale. Avea în spate o activitate de peste două decenii, zeci, poate chiar sute de misiuni încheiate cu succes (pentru mai mulți beneficiari!) și o istorie personală atât de încurcată încât istoricii nu au putut-o descifra nici până astăzi. Cine a fost, prin urmare, cel ce-și spunea Sidney Reilly, agentul ST1?

Informațiile cu privire la originile sale nu au fost niciodată confirmate, dar unii biografi susțin că Sidney Reilly s-ar fi născut sub numele de Rosenblum în martie 1874 în Odessa, oraș al Imperiului Rus, în familia unui doctor evreu. Ar fi studiat chimia la Viena în anii 1890-1893 înainte de a pleca în America de Sud, în Brazilia, unde ar fi prestat diverse munci. 

În Brazilia a intrat în legătură cu un grup de exploratori britanici, pe care i-a scos dintr-o încurcătură în jungla amazoniană. Aceștia l-au invitat pe tânăr să meargă cu ei înapoi în Marea Britanie, unde a intrat în legătură cu comunitatea serviciilor secrete datorită talentelor sale și faptului că vorbea mai multe limbi străine. 

Bărbatul devine Sidney George Reilly în 1899, când obține cetățenia britanică în urma căsătoriei sale cu o tânără văduvă, moștenitoare a unei averi semnificative (se pare că Reilly ar fi fost implicat și în decesul primului soț al tinerei). 

Primele sale misiuni au fost în Rusia natală, în 1899, unde a fost trimis de serviciile britanice pentru a strânge informații cu privire la depozitele de petrol din Caucaz. Odată revenit în țară cu informații valoroase, Reilly a primit un post permanent în serviciile de informații ale marinei britanice. A spionat și în timpul războiului burilor, apoi în Orientul Mijlociu (tot cu privire la câmpurile, de mare interes pentru britanici), iar în 1904 a spionat pentru englezi și japonezi în timpul războiului ruso-nipon. 

În 1909, Reilly a fost trimis în Germania pentru a obține informații cu privire la dezvoltarea militară a Reich-ului, însărcinat să culeagă date despre fabricile de armament din Germania. 

Reilly a fost extrem de activ și în perioada Primului Război Mondial, când a efectuat cu succes zeci de misiuni, infiltrându-se în spatele liniilor inamice.

Reilly, inspirația pentru James Bond

Reilly a fost descris de apropiați ca având un fler nemaipomenit, o stăpânire de sine care l-a salvat în numeroase situații, un curaj ieșit din comun și o inventivitate aparte. A fost, de asemenea, un maestru al deghizării și un actor foarte bun, fapt ce i-a permis de-a lungul anilor să pătrundă în numeroase cercuri. Avea și o foarte mare încredere în sine și în puterile sale, acceptând chiar și cele mai periculoase misiuni. 

Loialitatea sa nu a stat însă față de o țară, ci doar față de sine însuși și contul său bancar, motiv pentru care superiorii săi nu au avut niciodată încredere totală în el. În fond, un spion interesat mai mult de bani reprezintă o țintă ușor de ademenit. Reilly nu a fost o excepție, căci se pare că a spionat pentru state țări diferite. 

Reilly a avut și o pasiune ieșită din comun pentru lux și pentru femei. Se spunea despre el că numărul amantelor sale a fost cel puțin egal cu cel al pașapoartelor. 

Spre finalul războiului, Reilly a fost trimis din nou în Rusia, fiind însărcinat să găsească o manieră de a da jos regimul bolșevic. În acest sens, el a pus la cale un complot de asasinare a lui Lenin. A reușit să intre în legătură cu doi bodyguarzi ai liderului bolșevic, pe care i-a mituit, însă nu a mai apucat să-și ducă la îndelinire planul. Când Lenin a fost împușcat de Fanny Kaplan, iar poliția secretă rusă a început anchetele, i-au descoperit și pe cei doi bărbați mituiți de Reilly. Acesta a fost, prin urmare, deconspirat și condamnat, dar in absentia, căci spionul a reușit să fugă la timp din țară. A insistat însă să se întoarcă în Rusia pentru a-și continua misiunea și a fost, în cele din urmă, capturat în februarie 1925. 

Arestat și întemnițat la Lubianka, Reilly ar fi încercat – spun rapoartele sovietice – să-și salveze viața oferindu-se să divulge secrete britanice și americane. Tactica nu a funcționat, iar Reilly a fost executat – la ordinul direct al lui Stalin – în data de 5 noiembrie 1925.