Şi vechii greci s au îmbolnăvit de ebola jpeg

Şi vechii greci s-au îmbolnăvit de ebola

Potrivit noilor cercetări, ebola nu este în niciun caz o boală nouă. În Grecia antică maladia fatală provocase deja moartea a unei treimi din populaţia Atenei.

Se pare că într-adevăr devastatoarea epidemie care a lovit Grecia a reprezentat un caz de ebola, cel puţin aşa susţine profesorul Powel Kazanjian de la Universitatea din Michigan, care s-a ocupat de istoricul bolilor din vechime şi a luat în consideraţie şi comparaţia cu manifestările contemporane ale epidemiilor.

În ceea ce priveşte Grecia, este vorba despre cea petrecută la Atena în anul 430 a.Hr., care a devastat oraşul câtiva ani la rând şi i-a decimat populaţia. Printre altele, grecii erau chinuiţi de febră şi dureri de cap, sufereau de epuizare şi aveau dureri cumplite de stomac cauzate de vărsături. Faimosul istoric Tucidide, care însuşi a supravieţuit bolii, relata că cetăţenii din oraş erau atât de deshidrataţi încât au năvălit asupra fântânilor pentru a-şi potoli setea, dar în zadar. De obicei mureau după 7-9 zile. Descrierile sale detaliate au oferit istoricilor de azi şi medicilor posibilitatea de a reflecta asupra relaţiilor dintre epidemiile din vechime şi cele contemporane.

În baza unor comparaţii între simptomele ebolei şi celor caracteristice grecilor de la 430 a.Hr., Kazanjian şi echipa sa sunt de părere că este vorba despre aceeaşi maladie.

Boala care a răvăşit Atena ar fi izbucnit şi undeva prin sudul Egiptului, la fel ca ebola astăzi. Cel mai probabil muncitorii africani adusi în Grecia, pentru a se stabili aici ca slujbaşi sau chiar fermieri, erau purtători ai bolii. În istoria recentă, mai mulţi experţi susţin că prima epidemie s-ar fi produs în anul 1976 în Africa Centrală, dar cercetările genetice pe soareci şi sobolani au relevat că primele cazuri ar data de fapt …de acum 20 de milioane de ani. Cea mai recentă epidemie se pare totuşi că ar fi cea mai puternică izbucnire a virusului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, au fost infectaţi mai bine de 27.000 de oameni, dintre care aproape jumătate au decedat.

Referinte:Historienet.no