Sfinxul   statuia gigantică sub forma de leu cu cap de om jpeg

Sfinxul - statuia gigantică sub forma de leu cu cap de om

📁 Patrimoniu
Autor: Miruna Elena Popa

Marele Sfinx de la Giza este unul din monumentele cele mai surprinzătoare ale Egiptului. Nu există date concrete în legătură cu anul construirii, dar se bănuiește că a fost construit în perioada faraonului Khafra, având trăsături asemanatoare cu înfățișarea acestuia. 

Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc sfingo care înseamnă „a strangula”, grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unui om, corpul unui leu și aripi de pasăre şi care își strangula victimele.

Una dintre teoriile Sfinx-ului este că monumentul a fost construit de către regele Khafra (2558 - 2532 î,Hr.), regele celei de a 4-a dinastii. Sfinxul se aliniază cu piramida faraonului, crezându-se că ar fi fost construit pentru a păzi mormântul acestuia.

În baza posibilității climatologilor de a calcula exact perioadele ploioase din trecut s-a ajuns la concluzia că Sfinxul este mult mai bătrân decât afirmă majoritatea egiptologilor (roca ce alcătuiește celebra construcție ar fi fost expusă eroziunii între 7000-5000 î.Hr).

Robert Bauval şi Graham Hancock au dezvoltat o alta teorie care spune ca Sfinxul (luând in consideratie aşezarea sa în funcţie de piramidele învecinate și scrierile vechi egiptene) este o parte a unei hărţi astronomice care are strânsă legătură cu constelaţia Orion. Ei au concluzionat că cea mai bună potrivire a hărţii ar fi cu poziţia pe care au avut-o stelele în anul 10.500 i.Hr.

 Părtile inferioare din trupul Sfinxului au fost sculptate sub nivelul platoului, săpându-se un şanţ în formă de ,,U" în jurul bulgărelui de rocă care avea să formeze corpul. Ca și piramidele din templele adiacente, Sfinxul este orientat cu faţa exact spre est. Partea superioară a construcției (mai exact capul) este relativ bine conservată, are aproximativ 6 metri înălțime și 4 lățime (ochii au 2 metri înălțime, dar nasul și bărbia lipsesc).

Nu toată degradarea monumentului se datorează forţelor naturii, nasul se bănuiește că s-a pierdut cândva în secolul VIII d.Hr., când fata Sfinxului a fost desfigurată de cineva care a considerat că statuia este un idol blasfemiator.

Surse 

http://amon-egipt.webs.com/sfinxul.htm

https://ro.wikipedia.org/wiki/Marele_Sfinx_de_la_Giza