Sfaturile lui Thomas Jefferson către fiica sa de 11 ani: “Nimic nu este mai dezgustător pentru bărbaţi decât lipsa de curăţenie şi de delicateţe la femei ” jpeg

Sfaturile lui Thomas Jefferson către fiica sa de 11 ani: “Nimic nu este mai dezgustător pentru bărbaţi decât lipsa de curăţenie şi de delicateţe la femei.”

Martha, soţia celui de-al treilea preşedinte american, Thomas Jefferson, a murit în septembrie 1782, în casa lor din Monticello, la scurt timp după ce a a dat naştere celui de-al şaselea copil al familiei. Jefferson a fost devastat de pierderea consoartei şi s-a cufundat într-o depresie ce a durat câţiva ani de zile. La puţin timp după moartea soţiei, responsabilităţile sale în calitate de membru al Congresului Continental l-au obligat pe Jefferson să părăsească Monticello şi să îi lase pe cei trei copii rămaşi în viaţă – Martha (Patsy), Mary şi Lucy – în grija altora.

În noiembrie 1783, Congresul Continental se întrunea în Annapolis, MD, iar Jefferson lua o pauză de la responsabilităţile de stat pentru a-i scrie celei mai mari dintre fete, Patsy, în vârstă de 11 ani, care fusese lăsată în grija doamnei Thomas Hopkinson. Deşi oamenii şi vremurile s-au schimbat, zbuciumul şi neliniştile părinteşti au rămas aceleaşi:

„Annapolis, nov. 28, 1783

Draga mea Patsy,

După un drum de patru zile, am ajuns aici fără să fi avut vreun accident şi la fel de sănătos ca atunci când am plecat din Philadelphia. Convingerea că vei fi mai bine în situaţia în care te-am lăsat decât dacă ai fi cu mine m-a consolat după despărţirea de tine, îngreunată de dragostea mea pentru tine. Realizările pe care sper că le vei avea cu ajutorul tutorilor pe care i-am stabilit te vor face şi mai mult vrednică de dragostea mea;şi dacă ei nu pot să sporească aceste realizări, atunci măcar vor împiedica diminuarea lor.

Gândeşte-te la buna doamnă care te-a luat sub acoperişul ei...ca la mama ta, ca la singura persoană de care poţi să asculţi, după pierderea cu care cerul a binevoit să te întristeze.

În ceea ce priveşte împărţirea timpului tău, eu aş aproba următoarele lucruri:

De la 8 la 10, exersează la muzică.

De la 10 la 1, într-o zi dansează şi în alta desenează.

De la 1 la 2, desenează în ziua în care dansezi şi scrie o scrisoare în ziua următoare.

De la 3 la 4, citeşte în franceză.

De la 4 la 5, fă repeteţii la muzică.

De la 5 până la culcare, citeşte în engelză, scrie etc.

Aştept să îmi scrii despre fiecare activitate. Informează-mă despre ce cărţi citeşti, ce melodii înveţi şi inserează şi copii după cele mai bune desene. Scrie, de asemenea, o scrisoare pe săptămână fie mătuşii Eppes, fie mătuşii Skipworth, fie mătuşii Carr, fie domniţei a cărei scrisoare o anexez acum... Ai grijă să nu ortografiezi vreun cuvânt greşit. Întotdeauna, înainte de a scrie un cuvânt, gândeşte-te la cum se scrie şi, dacă nu îţi aminteşti, uită-te într-un dicţionar. Este mult lăudată o domnişoară care scrie bine...

Dacă mă iubeşti, atunci străduieşte-te să te comporţi frumos în orice situaţie şi cu toate vieţuitoarele şi să obţii toate realizările pe care le-am pus în sarcina ta, care vor merge înspre asigurarea celei mai calde iubiri a tatălui tău,

Th. Jefferson

P.S. – păstrează-mi scrisorile şi citeşte-le din când în când, aşa încât să ai în permanenţă în minte lucrurile pentru care te îndrăgesc.”

randolph martha jpg jpeg

O lună mai târziu, Jefferson i-a scris din nou fetei sale:

„Annapolis, dec. 22, 1783

Draga mea Patsy,

Am sperat să primesc scrisori de la tine în mod regulat şi săptămânal prin poştă şi, de asemenea, să am o scrisoare pentru a o trimite din partea ta uneia dintre mătuşile tale, aşa cum mi-am exprimat dorinţa în scrisoarea mea din nov. 28. Mi-e teamă că nu respecţi dorinţele mele din acea scrisoare. Că nu îmi scrii în fiecare săptămână este un exemplu şi că nu mi-ai trimis niciodată o copie a desenelor realizate în timpul lecţiilor cu doamna Simitiere este altul. Voi fi tare necăjit şi dezamăgit dacă devii neatentă la dorinţele mele şi, în special, la direcţiile din acea scrisoare, care am vrut să fie principalul tău ghid.

În acea scrisoare, am omis să te sfătuiesc în ceea ce priveşte îmbrăcămintea, ştiu că ai tendinţa să o neglijezi. Nu doresc să te îmbraci prea viu colorat în acest moment al vieţii tale, dar hainele tale trebuie să fie plăcute. Dar mai presus de orice şi întotdeauna, hainele tale să fie curate, întregi şi îmbrăcate corespunzător. Să nu le porţi până ce murdăria este vizibilă cu ochiul liber... Unele domnişoare cred că pot fi...neglijente cu rochiile lor dimineaţa. Dar tu să fii, de când te trezeşti până când mergi la culcare, la fel curată şi bine îmbrăcată ca atunci când este ora cinei sau a ceaiului.

O domnişoară care a fost văzută ca o persoană şleampătă...dimineaţa, niciodată nu va şterge impresia făcută, cu toate hainele şi tot spectacolul public grandios în care se va implica apoi. Nimic nu este mai dezgustător pentru bărbaţi decât lipsa de curăţenie şi de delicateţe la femei. Aşadar, sper ca, în momentul când te ridici din pat, primul lucru pe care îl faci să fie să te îmbraci în aşa fel încât să poţi fi văzută de orice domn fără ca el să aibă posibilitatea să descopere nici măcar un ac de păr nelalocul lui sau orice alt aspect ce ţine de curăţenie ar dori.

Prezintă complimentele mele doamnei Hopkinson la a cărei sănătate şi fericire ţin mult. Sper că eşti ascultătoare şi respectuoasă faţă de ea în orice circumstanţă şi că manierele tale sunt conforme cu sentimentele ei. Sunt eu, draga mea Patsy, cu stimă&afecţiune,

Th. Jefferson”

Scrisorile apar în:Boyd, Julian P. (ed), Papers of Thomas Jeffersonvol. VI (1950);Brodie, Fawn M. Thomas Jefferson, An Intimate Life(1974).