Semnificația geopolitică a vizitei Papei în România jpeg

Semnificația geopolitică a vizitei Papei în România

📁 Istoria Religiilor
Autor: Marius Diaconescu

Vizita Sanctității Sale, Papa Francisc, în România în 31 mai-2 iunie 2019 are o importantă semnificație geopolitică. Luptător convins împotriva politicilor anti-imigrație, Papa Francisc transmite prin vizita sa un mesaj puternic guvernelor din Europa Centrală în favoarea deschiderii și toleranței. În plus, prin vizitarea unei țări majoritar ortodoxe, România, Pontiful de la Vatican promovează ecumenismul. 

Oare de ce Papa Francisc vizitează România și nu Ungaria? Internetul geme de articole în care se clamează că Papa Francisc vine să se întâlnească cu ungurii în România la Şumuleu Ciuc, dar nimeni nu explică de ce nu vizitează Ungaria.

Hai să ne amintim că presa din Ungaria, care este în marea ei majoritate aservită guvernului lui Viktor Orban, a scris că Papa Francisc este un instrument al francmasoneriei. Iar francmasoneria, potrivit aceleiași prese din Ungaria, este vinovată pentru valul de imigranți din ultimii ani.

Ba mai mult, aceeași presă din Ungaria, îl acuză pe Papa Francisc că „vorbește cu o mare înțelegere și cu empatie despre islam“ și consideră că ecumenismul, al cărei susținător este Pontiful de la Vatican, va înlocui creștinismul și biserica creștină, a cărei poziție privilegiată va înceta. Îl acuză pe Papa Francisc că susține primirea imigranților în Europa și că subliniază importanța solidarității și a umanității la fel ca francmasonii. Spun politologii maghiari că discursul papei se concentrează asupra imigrantului ca individ, în timp ce lipsesc referirile la marile comunități, la națiunile europene, la valorile naționale, la toleranța și la solidaritatea cu națiunile. Drepturile imigranților sunt mai importante, spun acești ziariști din Ungaria, în timp ce drepturile națiunilor istorice creștine sunt irelevante, neinteresante și tradiționaliste (Úgy tűnik, hogy a migráns emberi jogai a legfontosabbak, és a történelmi, keresztény nemzetek jogai pedig lényegtelenek, érdektelenek és „tradicionalisták“).

Articolul de mai sus al politologului Tamás Fricz din magyaridők.hu nu este singular. Un alt jurnalist, mult mai influent în presa maghiară și cu un sprijin foarte puternic din partea FIDESZ, Zsolt Bayer, îl jignește pe blogul său pe Papa Francisc, pe care îl consideră un bătrân dement, total incapabil să servească postul papal, un șarlatan (Mivel ilyen nem létezik, a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember).

Nu doar publiciștii afiliați partidului lui Viktor Orban au adus acuzații grave într-un limbaj lipsit de respect la adresa Papei. Este bine cunoscută poziția Conferinței episcopale din Ungaria împotriva Papei Francisc în problema imigrației. Arhiepiscopul de Vác, Gyula Márfi, declara că acești musulmani care vin din Siria, bărbați, femei și copii, nu sunt imigranți, ci cuceritori. Arhiepiscopul maghiar condamna poziția Papei Francisc și ridiculiza infailibilitatea papală.

Oricât s-ar strădui presa maghiară să prezinte acum vizita Papei la Şumuleu-Ciuc ca pe un succes al Bisericii catolice din Ungaria, nu se poate ascunde sub preș că relațiile dintre Biserica Catolică maghiară și Vatican sunt încordate. Atacurile din presa maghiară și declarațiile episcopilor și arhiepiscopilor unguri împotriva Papei Francisc sunt dublate de adversitatea Conferinței Episcopale din Ungaria față de proiectele sale reformatoare. Episcopii din Ungaria sunt în relații foarte apropiate cu adversarii Papei de la Vatican.

Răspunsul Papei Francisc la atacurile maghiare a fost dat încă din 2016, când a refuzat invitația guvernului lui Viktor Orban de a participa la ceremoniile dedicate Sf. Martin de Tours, care fusese născut la Szombathely, în Ungaria. Papa l-a trimis ca reprezentant al său pe arhiepiscopul de Praga, Dominic, ceea ce a fost interpretat că astfel dezaprobă atât politica guvernului maghiar împotriva imigrației, cât și sprijinul necondiționat al ierarhiei catolice din Ungaria față de Viktor Orban.

Presa maghiară de pe întreg mapamondul titrează de câteva luni că Papa Francisc vizitează Şumuleu-Ciuc, locul de pelerinaj al ungurilor în România, iar politicienii maghiari, mai ales cei din Transilvania, prezintă vizita Sanctității Sale ca un succes al diplomației maghiare, doar din când în când menționându-l pe Președintele României.

Care succes al diplomației maghiare – odată l-am auzit pe un primar maghiar susținând că este un succes al lui Viktor Orban! – când relațiile dintre guvernul de la Budapesta și Vatican sunt încordate? Când episcopii și arhiepiscopii din Ungaria sunt aserviți aproape în totalitate politicii lui Viktor Orban și proferează, alături de presa maghiară, atacuri la adresa Papei?

Cred că se impun câteva clarificări, mai ales pentru concetățenii noștri maghiari, care ar trebui să nu creadă gura „păcătosului“ din fruntea guvernului de la Budapesta:

1) Papa Francisc vizitează România la invitația Președintelui României, Klaus Iohannis.

2) Papa Francisc vizitează cel mai renumit loc de pelerinaj al catolicilor în Europa de Est, la Şumuleu Ciuc, nu vizitează locul de pelerinaj al maghiarilor, pentru că acolo nu vin doar pelerini unguri, ci și pelerini români și mulți alții de peste hotare, nu doar din Ungaria.

3) Şumuleu Ciuc nu este un loc de pelerinaj național maghiar, oricât se străduie clerul maghiar să îl „maghiarizeze“ prin interzicerea slujbelor în limba română pentru pelerinii români. Ar fi momentul potrivit ca preoții de la Şumuleu Ciuc să renunțe la naționalismul unguresc și să permită, atunci când se solicită de către grupuri organizate însoțite de preoți români, să se țină slujbe ocazionale în limba română. Această practică a slujbelor ocazionale în limba grupului de pelerini este în toate locurile de pelerinaj din lume, mai puțin la Şumuleu Ciuc.

4) Papa Francisc se întâlnește cu toți catolicii din România și nu vine în România ca să se întâlnească în mod special cu catolicii maghiari, indiferent dacă sunt din România sau din Ungaria. Au fost alese patru locații pentru slujbe și întâlniri cu enoriașii – București, Şumuleu Ciuc, Iași și Blaj – tocmai pentru a permite unui număr cât mai mare de creștini, indiferent de rit, să asculte Sfânta Liturghie din gura Sfântului Părinte.

Vizita Sanctității Sale este o bucurie pentru toți enoriașii, indiferent de rit și, mai ales, indiferent de naționalitate. Să nu uităm că Biserica Catolică nu este o biserică națională, ci este o Biserică Universală!

Deși Ungaria se revendică de la statutul de regat apostolic pe care îl avea în Evul Mediu, Papa Francisc vizitează România, o țară cu populație majoritar ortodoxă, și nu Ungaria, care are o populație majoritar catolică. Mesajul geopolitic al Papei este evident. Sfântul Părinte este promotorul ecumenismului, este deschis față de celelalte rituri și religii. Iar România, o țară în care libertatea religioasă este garantată și respectată, este locul potrivit pentru promovarea ecumenismului de către Sanctitatea Sa.

Indiferent de naționalitate sau de rit sau de religie, să îi urăm Papei Francisc un sincer „Bun venit!“.