Secretul calului german care știa să numere jpeg

Secretul calului german care știa să numere

Un cal din Germania lui Wilhelm al II-lea părea că știe să numere, să spună zilele săptămânii și să înțeleagă limba germană.Acest cal, numit Hans cel Deștept, a făcut senzație în Germania la sfârșitul secolului al XIX-lea.Care era secretul lui?

Calul Hans a ajuns faimos în întreaga lume pentru abilitățile sale inexplicabile. William von Osten și-a expus extraordinarul cal în 1891, iar cei doi au atras o mulțime de oameni care se strângea să vadă acest cal fenomenal. El putea să numere, dar putea să zică și ora și să citească în germană.

Din moment ce calul nu putea să vorbească (asta ar fi fost într-adevăr o senzație), el comunica dând cu un picior de pământ. Dacă Hans era întrebat cât fac 5+2, el lovea pământul cu piciorul de 7 ori;dacă era întrebat ce zi urmează după luni, i se spunea să facă un semn cu piciorul pentru marți, două semne pentru miercuri și așa mai departe.

Hans a fost examinat de un grup de cercetători condus de profesoul de filosofie Carl Stumpf. Care era secretul (asta dacă exista un secret)?! Era vorba de o farsă sau de un cal cu adevărat unic, un exemplar extraordinar ce părea la fel de deștept ca un copil de clasă primară? În 1904, grupul de cercetători a anunțat că nu a găsit nicio dovadă care să susțină că este o farsă. Totuși, profesorul Stumpf și unul din studenții săi, Oskar Pfungst, aveau să rezolve misterul într-un final. Ei au observat că Hans nu putea decât foarte rar să răspundă la întrebări la care stăpânul său nu știa răspunsul, sugerând că trebuie să existe o legătură între cei doi.

Prin teste și observații atente, ei și-au dat seama ca Hans răspundea la indicii foarte subtile, chiar inconștiente, date de antrenorul său. Spre exeplu, când Hans era întrebat cât face 2+3, von Osten sau cel care punea întrebarea (stând chiar în fața calului) se înclina puțin în față după ce Hans dădea de cinci ori cu piciorul și înainte să facă acest gest a șasea oară.

Von Osten era foarte atent la cal, dar și Hans se uita cu atenție la stăpân. De fiecare dată când calul ajungea la numărul corect de semne cu piciorul sau, antrenorul făcea mișcări subtile (uneori doar o simplă schimbare a expresiei faciale sau a posturii) ce-i indicau calului să se oprească. Hans era, evident, răsplătit pentru răspunsurile corecte, obișnuindu-l astfel cu acest gen de comportament. Hans era evident un cal deștept, dar nu atât de deștept precum credea publicul.

Povestea lui Hans și a descoperirii faptului că el răspundea la semne inconștiente e încă discutată de psihologi și de experții în comunicarea animalelor. De fapt, un studiu recent a ajuns la concluzia că și câinii pot urmări indicațiile expresiilor faciale ale stăpânilor lor. Conform studiului, câinii par să aibă uneori puteri de medium, anticipând ce urmează să spunem sau să facem, deoarece ei urmăresc cu atenție mișcările ochilor stăpânului, percepând astfel intențiile acestora. Această abilitate o au și beblușii de câteva luni.

Sursa:http://news.discovery.com/