Sculptura care a transformat o pe Nefertiti într un simbol cunoscut în întreaga lume jpeg

Sculptura care a transformat-o pe Nefertiti într-un simbol cunoscut în întreaga lume

📁 Egiptul Antic
Autor: Ioana Popa

Binecunoscutul bust al reginei egiptene Nefertiti (în traducere "frumoasa care, iată, vine") a fost descoperit în decembrie 1912 de către o echipă de arheologi germani şi este astăzi una dintre principalele atracţii căutate de vizitatorii ajunşi la Neues Museum din Berlin. 

De ce ne place celebra statuie egipteană?

Cercetătorii ce s¬-au ocupat cu studierea trăsăturilor care fac ca un chip să fie considerat atractiv au ajuns la concluzia că unul dintre aspectele ce trebuie îndeplinite este prezenţa simetriei. Acest criteriu, regăsit şi în cazul sculpturii ce o înfăţişează pe regina Nefertiti, constituie explicaţia ştiinţifică a transformării bustului într-un ideal de frumuseţe ce a făcut înconjurul lumii.

Cine a fost artistul din spatele celebrului bust

Deşi pare a se integra perfect în epoca modernistă, a stilului Art Deco, statuia a fost realizată cu aproximativ 3400 de ani în urmă din calcar stucat şi pictat. Aerul de mister care înconjura numele artistului ce a realizat lucrarea a fost îndepărtat nu cu mulţi ani în urmă, când cercetătorul francez Alain Zivie a confirmat numele autorului. Este vorba despre sculptorul antic Tutmes, al cărui mormânt a fost descoperit acum 22 ani, în 24 noiembrie 1996.

Apropierea locului său de veci de mormântul prinţesei Meritaton, fiica faraonului Akhenaton şi a reginei Nefertiti, constituie o dovadă a legăturii acestuia cu familia regală. Un detaliu interesant este reprezentat de faptul că artistul a realizat o mare parte din gravurile şi pictura din propriul mormânt. În plus el şi-a realizat portretul, sub forma unei imagini în care acesta se redă pe sine în picioare, ţinând în mână o paletă de culori. Această pictură murală este cu atât mai specială cu cât este considerată unul dintre primele autoportrete din lume.

Ultimele descoperiri despre viaţa reginei Nefertiti

Nu puţini sunt cei care şi-au pus întrebarea de-a lungul timpului dacă în lipsa bustului, regina Nefertiti ar mai fi avut aceeaşi faimă. Din păcate, mare parte a vieţii sale rămâne încă cufundată în mister. Ceea ce se cunoaşte cu certitudine este că Nefertiti a fost soţia regelui Akhenaten şi că i-a dăruit acestuia şase fiice.

 Discuţiile ce dezbat personalitatea excepţională a reginei, sau din contră, lipsa acesteia, vizează ultima perioadă a vieţii sale. Ce s-a întâmplat cu aceasta după moartea soţului său? De multe ori dispariţia reginelor din viaţa publică după moartea soţilor nu era ceva neobişnuit în Egiptul antic. Fascinaţia creată în jurul bustului reginei Nefertiti a fost un motiv pentru ca cercetătorii să continue să caute noi date despre ultima perioadă a vieţii sale. Dacă până nu demult ultimele informaţii certe o arătau pe Nefertiti alături de Akhenaten în cel de-al doisprezecelea an de domnie al acestuia, o descoperire din 2012 a unei inscripţii o aminteşte pe Nefertiti ca "Mare soţie a Regelui Akhenaten" cu puţin înainte de moartea acestuia, în cel de-al şaptesprezecelea an al domniei sale.

Deşi este frecvent inclusă pe lista regilor egipteni, până în acest moment nu există nicio imagine sau fragment de text care să ateste că aceasta a fost mai mult decât o remarcabilă regină-consoartă, aşa cum a fost ulterior şi fiica sa Meritaten. Cercetările viitoare rămân să contrazică sau nu această ipoteză.

 În lipsa descoperirii celebrului bust fascinaţia creată în jurul reginei ar fi atins însă aceleaşi cote? Destul de puţin probabil.

  Surse: 

https://www.mediafax.ro/cultura-media/cine-a-realizat-bustul-reginei-nefertiti-acum-peste-3-000-de-ani-identitatea-sculptorului-confirmata-de-un-expert-francez-10523710

https://www1.agerpres.ro/lifestyle/2013/01/31/identitatea-sculptorului-care-a-realizat-bustul-reginei-nefertiti-confirmata-dupa-3-400-de-ani-18-20-56

https://editiadedimineata.ro/de-la-nefertiti-la-brancusi-sculpturi-care-fascineaza-peste-secole/

History Magazine, January 2018