Sărutul Morții: povestea din spatele unei imagini care și azi șochează png

Sărutul Morții: povestea din spatele unei imagini care și azi șochează

📁 Războiul Rece
Autor: Redacția

Sărutul fratern dintre Erich Honecker, președintele Germaniei de Est și Leonid Brezhnev, liderul URSS, a fost unul dintre momentele care au șocat lumea în timpul Războiului Rece.

Pe 6 octombrie 1979, Uniunea Sovietică și Germania de Est semnau un acord economic prin care rușii le furnizau nemților petrol, gaze naturale și echipamente militare timp de 11 ani în timp ce nemții se angajau să le dea rușilor nave militare, tot felul de mașinării și produse chimice.  

Până aici, nimic anormal, asemenea acorduri în acele timpuri nu erau ieșite din comun. Mai ales că Germania de Est era cel mai important partener comercial al URSS-ului și, de-a lungul timpului, i-a livrat Uniunii Sovietice tehnologie de înaltă precizie la schimb cu materie primă.   

În acea zi se împlineau 30 de ani de la apariția Germaniei de Est iar înțelegerea a fost semnată de președintele URSS Leonid Brezhnev și de Erich Honecker, șeful statului est-german. Pentru a arăta că relația dintre cele două țări este extrem de apropiată, cei doi lideri s-au sărutat, toți cei prezenți rămânând șocați. Dar „Sărutul Fratern” era ceva normal în lumea comunistă. Era modul în care șefii comuniști formalizau înțelegeri de acest gen.  

Imaginea a fost realizată de celebrul fotograf Regis Bossu, ea făcând înconjurul lumii, pentru că simboliza atât de clar vremurile respective!

Brezhnev făcea acest gest de foarte multe ori. Odată, a fost auzit spunând, despre un șef de stat: „Ca politician, un gunoi... dar ce bine săruta!” 

image

Atunci când Zidul Berlinului a căzut în 1989, artistul sovietic Dimitri Vrubel a decis să picteze imaginea pe una din fațadele zidului din Estul Berlinului, însoțită de o explicație: „Doamne, ajută-mă să trăiesc după această dragoste ucigătoare!” 

În martie 2009, pictura realizată din graffiti a fost ștearsă la ordinul autorităților, iar Vrubel nu a stat pe gânduri și a restaurat imaginea, după o muncă de doi ani de zile.