Șapte lucruri mai puțin cunoscute despre clădirea Capitoliului din Washington jpeg

Șapte lucruri mai puțin cunoscute despre clădirea Capitoliului din Washington

Capitoliul nu este doar una dintre cele mai cunoscute și impozante clădiri din lume, ci și simbolul Statelor Unite ale Americii și a democrației americane – este locul unde se întâlnesc reprezentanții Congresului. Istoria ei începe în 1793, iar de atunci, clădirea a fost construită, a ars, a fost reconstruită, a fost extinsă și a fost restaurată.

1. Prima ședință oficială a Congresului din Capitoliu a avut loc pe 17 noiembrie 1800.

2. Construcția clădirii originale a început în 1793, la inițiativa președintelui George Washington, și finalizată în 1826, însă realizarea ei așa cum o știm astăzi a cuprins mai multe etape. Prima extindere a clădirii s-a finalizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, această etapă cuprinzând și ridicarea celebrului dom în 1868. În perioada 1958-1962 au fost adăugate mai multe camere în zona de est a clădirii. Cea mai mare și cea mai recentă extindere a Capitoliului s-a finalizat în 2008, aceasta fiind destinată exclusiv vizitatorilor: Capitol Visitor Center.

3. Cel mai înalt punct exterior al clădirii este Statuia Libertății aflată deasupra domului, fiind gândită inițial de arhitectul Thomas U. Walter. Statuia are aproximativ 6 metri înălțime, cântărește aproape 7 tone și a fost realizată din bronz. Opera de artă înfățișează o figură feminină îmbrăcată în stil militar, amintind de statuile romane și este reprezentată susținând în mâna stângă o cunună de lauri alături de scutul Statelor Unite ale Americii, iar în mâna dreaptă o sabie înfășurată într-o eșarfă.

statuia libertatii jpg jpeg

4. Clădirea Capitolului Statelor Unite găzduiește ședintele Senatului (în aripa nordică) și cele ale Camerei Reprezentanților (în aripa sudică) – cele două organisme care compun ramura legislativă a guvernului american, Congresul. Clădirea include, de asemenea, birourile conducerii Congresului și este utilizată pentru ceremonii de importanță națională, cum ar fi învestirea în funcție a președintelui. Capitolul SUA este, de asemenea, un muzeu de artă și istorie americană și este vizitat de milioane de oameni în fiecare an.

5. Planurile arhitecturale ale Capitoliului au fost realizate de către Dr. William Thornton, iar cea mai amplă extindere și domul de către Thomas U. Walter. Însă la realizarea completă a clădirii de-a lungul timpului au contribuit în total 12 arhitecți.

ksdjksjd jpg jpeg

6. Mai multe camere din Capitoliul Statelor Unite au fost folosite în secolul al XIX-lea pentru detenția infractorilor. Acestea au fost numite camere de pază, dar nu se știe cu exactitate dacă au fost păstrate strict pentru custodia prizonierilor sau au fost folosite și ca posturi de pază, ele nefiind destinate pe planurile arhitecturale în aceste scopuri.

7. Clădirea are 580 de camere, 680 de geamuri (dintre care 108 doar ale domului) și 850 de uși. Capitoliul are o suprafață de peste 16.000 de metri pătrați și este împărțit în cinci niveluri.