Românul care a inventat maşina de curăţat cartofi  Utilajul a fost produs în serie în perioada interbelică jpeg

Românul care a inventat maşina de curăţat cartofi. Utilajul a fost produs în serie în perioada interbelică

Umberto Sorani este un reprezentant de seamă al inovaţiilor româneşti. Invenţiile lui au folosit omenirii şi au permis cu mult mai repede atingerea unor performanţe notabile în numeroase domenii de activitate.

Sorani s-a născut în anul 1886, dintr-un tată italian, fost profesor al Colegiului Unirea, ajuns pe acest meleaguri ca refugiat, mama sa fiind focşăneancă get-beget. În ciuda faptului că provenea dintr-o familie numeroasă cu 22 de fraţi, Umberto Sorani a avut de mic o inteligenţă sclipitoare, fiind atras de ştiinţa mecanismelor şi a dispozitivelor. Acest lucru s-a întâmplat în perioada cât a lucrat ca ucenic la un atelier mecanic din Focşani, perfecţionându-şi ulterior tehnica în Italia, unde avea multe rude şi unde a locuit pentru o perioadă. Prima sa inovaţie este legată de realizarea unui periscop pentru submarinele ruseşti.

"În mărturisirile sale, Sorani spune că inginerii care lucrau la Uzinele Galileo nu dădeau de capăt experienţelor pe care le făceau, pentru că tubul de metal în care era montat periscopul nu rezista la presiunea corespunzătoare imersiunii. Sorani, care nu avea studii superioare, a avut ideea de a turna tubul în poziţie verticală, folosind un aliaj de bronz, în care a adăugat nichel şi argint, conform unei reţete pe care o experimentase.

Astfel, a eliminat posibilitatea apariţiei porilor şi a condiţiilor de aburire a prismelor optice în timpul imersiunii, care se acopereau cu vapori şi picături de apă”, spune istoricul focşănean Florin Dîrdală. Inovaţia i-a adus un premiu bănesc consistent pentru acea vreme.După Primul Război Mondial, Sorani revine în România, unde continuă să obţină brevete pe bandă rulantă, atât în domeniul agricol, dacă ne referim la un nou tip de pulverizator utilizat în fertilizarea terenurilor, cât şi în domeniul medial. În 1922, a conceput şi o maşină de curăţat cartofi, care s-a fabricat în serie în ţara noastră. Din păcate, informaţiile de arhive despre această invenţie care a venit în mod clar în ajutorul cantinelor şi localurilor, vorbind aici de o maşinărie industrială, sunt foarte puţine.Citeste mai mult: adev.ro/o3ec2p