România pitorească, în ilustratele unui soldat german din Primul Război Mondial FOTO jpeg

România pitorească, în ilustratele unui soldat german din Primul Război Mondial FOTO

📁 Primul Război Mondial
Autor: Monica Ilea

Un inedit album cu imagini absolut fascinante din România începutului de secol XX. Cele nouăsprezece cărți poștale au fost trimise în anii 1917-1918, de către același soldat – semnat întotdeauna “Papa” – familiei sale din Chemnitz, Germania. Destinatarul este Frau Emma Weinreich. Fiecare mesaj începe cu “Draga mea” sau “Dragă Emma, dragă Fiule”.

Multe cărți poștale poartă semnătura fotografului O. Miehlmann, din Hamburg. Toate ilustratele au fost trimise din București, cu excepția uneia, expediată din Odessa.

Emoționant să ai în mâini sufletul unui om al cărui destin îți e necunoscut, istoria unui străin împletită cu istoria atât de veche a țării tale.

Splendidele cărți poștale în alb-negru, două color, poartă amprentele și mirosul istoriei vechi, trăite personal. Perspectivele sunt diverse, fiind foarte interesante alegerile pe care le face soldatul. Străinul filtrează imaginile reprezentative prin care prezintă familiei țara în care a ajuns:țărani pitorești în costume naționale, caravane de țigani, turci pe malul Dunării, tineri sași, mașini de epocă, vânzători stradali,   case tradiționale cu pridvor, Castelul Peleș și Comandamentul German din București (Ministerul Lucrărilor Publice), un călugăr citind pe o bancă, scene bucolice la culesul viilor. Nu știu cum circulau aceste cărți poștale, unde erau de găsit, cum se intra în posesia lor. Să fi fost oare cumva distribuite doar soldaților aflați pe teritoriul României? Imaginile conturează o imagine cu totul specială a țării.

Descifrarea scrisului de pe spatele lor este destul de dificilă, pentru că unele mesaje au fost scrise cu creionul, parțial șters de trecerea vremii. Oricum, ar fi un exercițiu interesant, pe care îl voi încerca. Cine știe ce răspunsuri sau cuvinte pline de înțeles sunt așternute acolo?

Spiritualitate, cultură, ritual de viață, diversitate. În ansamblu, o imagine autentică, mozaicată și expresivă, nespus de frumoasă, a României.

image image image image

Sinaia, Castelul Peleș

image image

Vânzător de fructe și legume, în București

image

Sediul Comandamentului German, (Ministerul Lucrărilor Publice), în București

image

Castelul Peleș, Sinaia

image

Peisaj idilic cu țărani la fântână

image

Lăptărese în București

image

Băieți sași la încorporarea militară?

image

Micul vânzător ambulant pe străzile Bucureștiului

image

Țigan

image

Țărani români în fața casei

image

Vânzători ambulanți la o piața din București. Vindeau limonadă, funii impletite de ceapă și usturoi, dulciuri.

image

Turci din Svistov (Șviștova, în nordul Bulgariei, pe malul drept al Dunării)

image

Micii muzicanți

image

Cireașa de pe tort:Scenă de pe stradă – “Idilă cu porc”

image
image

Mai multe povesti pe:http://povestisasesti.com