Autor 11827 vizualizări


Un inedit album cu imagini absolut fascinante din România începutului de secol XX. Cele nouăsprezece cărți poștale au fost trimise în anii 1917-1918, de către același soldat – semnat întotdeauna “Papa” – familiei sale din Chemnitz, Germania. Destinatarul este Frau Emma Weinreich. Fiecare mesaj începe cu “Draga mea” sau “Dragă Emma, dragă Fiule”.

Multe cărți poștale poartă semnătura fotografului O. Miehlmann, din Hamburg. Toate ilustratele au fost trimise din București, cu excepția uneia, expediată din Odessa.

Emoționant să ai în mâini sufletul unui om al cărui destin îți e necunoscut, istoria unui străin împletită cu istoria atât de veche a țării tale.

Splendidele cărți poștale în alb-negru, două color, poartă amprentele și mirosul istoriei vechi, trăite personal. Perspectivele sunt diverse, fiind foarte interesante alegerile pe care le face soldatul. Străinul filtrează imaginile reprezentative prin care prezintă familiei țara în care a ajuns:țărani pitorești în costume naționale, caravane de țigani, turci pe malul Dunării, tineri sași, mașini de epocă, vânzători stradali,   case tradiționale cu pridvor, Castelul Peleș și Comandamentul German din București (Ministerul Lucrărilor Publice), un călugăr citind pe o bancă, scene bucolice la culesul viilor. Nu știu cum circulau aceste cărți poștale, unde erau de găsit, cum se intra în posesia lor. Să fi fost oare cumva distribuite doar soldaților aflați pe teritoriul României? Imaginile conturează o imagine cu totul specială a țării.

Descifrarea scrisului de pe spatele lor este destul de dificilă, pentru că unele mesaje au fost scrise cu creionul, parțial șters de trecerea vremii. Oricum, ar fi un exercițiu interesant, pe care îl voi încerca. Cine știe ce răspunsuri sau cuvinte pline de înțeles sunt așternute acolo?

Spiritualitate, cultură, ritual de viață, diversitate. În ansamblu, o imagine autentică, mozaicată și expresivă, nespus de frumoasă, a României.

IMG_0020

IMG_0018

IMG_0017

IMG_0016

Sinaia, Castelul Peleș

IMG_0015

IMG_0014

Vânzător de fructe și legume, în București

IMG_0013

Sediul Comandamentului German, (Ministerul Lucrărilor Publice), în București

IMG_0012

Castelul Peleș, Sinaia

IMG_0011

Peisaj idilic cu țărani la fântână

IMG_0010

Lăptărese în București

IMG_0009

Băieți sași la încorporarea militară?

IMG_0008

Micul vânzător ambulant pe străzile Bucureștiului

IMG_0007

Țigan

IMG_0006

Țărani români în fața casei

IMG_0005

Vânzători ambulanți la o piața din București. Vindeau limonadă, funii impletite de ceapă și usturoi, dulciuri.

IMG_0004

Turci din Svistov (Șviștova, în nordul Bulgariei, pe malul drept al Dunării)

IMG_0003

Micii muzicanți

IMG_0002

Cireașa de pe tort:Scenă de pe stradă – “Idilă cu porc” :)

IMG_0001

Mai multe povesti pe:http://povestisasesti.com