Conflicte dintre generaţii png

România Liberă: Povestea regelui de Oscar

George al VI-lea al Angliei, monarhul portretizat în „Discursul regelui/The King‘s Speech", peliculă nominalizată la 12 premii Oscar, a fost tatăl actualei regine Elisabeta a II-a şi a trecut, la cârma Marii Britanii, prin cel de-al doilea război mondial.

„Discursul regelui" arată cum George VI îşi stăpâneşte bâlbâiala cu ajutorul unui terapeut australian şi dificultăţile pe care le întâmpină când ajunge monarh, cu puţin timp înainte de începerea celui de-al doilea război mondial. Regizorul Tom Hooper spune că ideea filmului a pornit de la o primă variantă de scenariu propusă de David Seidler, însă scriptul era incomplet, „avea un final de Hollywood". Hooper se informează şi găseşte jurnalele originale, inedite, ale terapeutului, cu ajutorul cărora construieşte personajul regelui.

Un rege bâlbâit

Potrivit istoricilor, filmul lui Tom Hooper, care va intra în cinematografele româneşti pe 11 fe¬bruarie, nu se abate de la faptele adevărate fapte şi nici nu dezvăluie poveşti neştiute din copilăria regelui George al VI-lea al Marii Britanii, supranumit „Sfântul Bertie". După furtuna abdicării lui Edward al VIII-lea, care a domnit numai un an, alegând să se căsătorească cu o americancă divorţată de două ori, vine rândul la tron al celui de-al doilea fiu al Regelui, George al VI-lea. Crescut în umbra fratelui său care era menit de la naştere să conducă regatul, George al VI-lea a fost foarte timid şi vulnerabil. Discursul său public era bâlbâit, având o imagine mai puţin impresionantă decât cea a fratelui mai mare, scrie România Liberă.