România Liberă: De ce au ratat SUA posibilitatea de a deveni regat jpeg

România Liberă: De ce au ratat SUA posibilitatea de a deveni regat

Unul dintre aspectele cel mai puţin cunoscute ale istoriei Statelor Unite ale Americii este legat de situaţia tulbure care a urmat cuceririi independenţei faţă de Marea Britanie. Există în arhivele americane o poveste potrivit căreia părinţii fondatori ai Statelor Unite ale Americii au fost la un pas să transforme tânărul stat american într-o monarhie.

Candidatul ales era un aristocrat german, baron prusac Friedrich von Steuben. Acesta a luptat în Războiul de Independenţă al SUA, fiind chiar şef de stat major al comandantului armatei americane, George Washington, cel care avea să devină apoi primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Practic, el a adus tacticile de instrucţie folosite de armata prusacă a lui Friedrich cel Mare, una dintre cele mai bune armate din Europa, în cadrul tinerei armate americane, formată mai ales din voluntari.

Baronul von Steuben a creat, printre altele, o companie model formată din 120 dintre cei mai capabili voluntari. Aceştia au devenit, în timp, militari foarte bine pregătiţi, după metoda prusacă, apoi au fost promovaţi ofiţeri. Mulţi dintre ei au devenit chiar generali.

Pentru că baronul prusac era admirat de foştii săi „elevi", în momentul în care comandanţii militari americani au reuşit să obţină victoria asupra britanicilor, primul impuls a fost acela de a organiza SUA sub forma unei monarhii federale. Ei i-au oferit coroana baronului Von Steuben, care avea posibilitatea de a fi recunoscut de ceilalţi aristocraţi europeni. Însă el a refuzat, pentru că nu a dorit niciodată să devină monarh, preferând să rămână un simplu cetăţean american, relatează România Liberă