Originea unuia dintre cele mai mari mistere ale Americii datează din august 1587 când un grup de aproximativ 115 coloniști englezi au ajuns pe Insula Roanoke,   în largul coastei teritoriului pe care se află astăzi Carolina de Nord

Mai târziu, în același an, s-a stabilit ca John White, guvernatorul noii colonii, să se întoarcă în Anglia pentru a reveni cu multe provizii proaspete. Chiar atunci când a ajuns acolo, a izbucnit un mare război naval între Spania și Anglia, iar regina Elisabeta a solicitat ca fiecare corabie disponibilă să lupte împotriva Armadei spaniole.  În luna august 1590, White s-a întors pe Insula Roanoke unde își lăsase soția și fiica, nepoata bebeluș  (Virginia Dare, primul copil englez născut în Americi) și alți coloniști cu trei ani înainte. Acesta nu a găsit nici o urmă a coloniei sau a locuitorilor săi și indicii despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla în afară de un cuvânt – Croatoan – scobit pe o cutie poștală de lemn.

Cercetările despre soarta „Coloniei pierdute” Roanoke au continuat de-a lungul secolelor, dar nimeni nu a reușit să dea un răspuns satisfacător. „Croatoan” era numele unei insule de la sud de Roanoke și era locul de baștină a tribului nativ american cu același nume. Posibil ca atunci, coloniștii să fi fost uciși sau răpiți de acest trib. Alte ipoteze spun că acești coloniști au încercat să navigheze înapoi în Anglia singuri și s-au pierdut pe mare, ori că și-au găsit sfârșitul în mâinile spaniolilor care porniseră din Florida, sau că s-au mutat mai mult în interiorul insulei și au fost asimilați într-un trib prietenos.

În anul 2007 s-a început colectarea și analizarea probelor ADN de la familiile din zonă pentru a se putea stabili dacă aceștia se înrudesc cu primii coloniști din Roanoke, cu nativii americani sau cu ambii. În ciuda misteriului care dăinuie, se pare că există un lucru pentru care să fie recunoscători:lecțiile învățate pe Insula Roanoke, au putut ajuta următorul grup de colonști englezi care și-a  format propria colonie 17 ani mai târziu, la o scurtă distanță spre nord, la Jamestown.