Regele Mihai si intoarcerea armelor contra Germaniei naziste jpeg

Regele Mihai si intoarcerea armelor contra Germaniei naziste

📁 Monarhia în România
Autor: cultural.bzi.ro

In august 1944, pe masura ce armatele Uniunii Sovietice se apropiau de frontiera estica a Romaniei, Mihai s-a alaturat politicienilor favorabili Aliatilor, care ii includea pe comunisti. La 23 august 1944 Mihai l-a destituit si l-a arestat pe Antonescu. In aceeasi noapte, noul prim-ministru, generalul locotenent Constantin Sanatescu, l-a incredintat pe Antonescu comunistilor, care l-au predat sovieticilor la 1 septembrie 1944.

Intr-un apel radiodifuzat catre natiune si armata, Mihai a proclamat loialitatea Romaniei fata de Aliati, a acceptat un pretins armistitiu oferit de acestia, a ordonat incetarea focului impotriva Aliatilor si a declarat razboi Germaniei.

Acestea, insa, nu au impiedicat o ocupatie sovietica, rapida, nici capturarea de catre URSS a circa 130.000 de militari romani, dusi ulterior in prizonierat in Uniunea Sovietica, unde multi au pierit in lagare de munca fortata.

Armistitiul cu Aliatii a fost semnat trei saptamani mai tarziu, la 12 septembrie 1944, „in termeni impusi aproape in intregime de Uniunea Sovietica”, ca o consecinta, intre altele, si a faptului ca aceasta isi desfasurase fortele armate pe tot teritoriul Romaniei. In aceasta situatie, unii au considerat lovitura de stat drept „capitulare”, o „predare”„neconditionata”in fata sovieticilor si a aliatilor lor.

Cititi mai mult pe cultural.bzi.ro.