Războiul de Yom Kippur: onoare, petrol și mult sânge jpeg

Războiul de Yom Kippur: onoare, petrol și mult sânge

📁 Istorie recentă
Autor: Carmen Ștefan

Un soare incapatanat brăzda cu razele sale Deșertul Sinai. Era după-masa zilei de 5 octombrie 1973. Apele Canalului Suez se onduiau liniștite spre țărmul nisipos. Israelul se cufundase în izolare și retrospecție. Era zi de sărbătoare:de Yom Kippur, israelienii celebrează ziua ispășirii și a postului negru. Circulația era oprită iar credincioșii erau adunați în sinagogi. Brusc, aceasta liniste idilica a fost intrerupta de trupele egipteno-siriene care au ales serbarea de Yom Kippur pentru un atac surpriza asupra Israelului. Razboiul din octombrie 1973 a fost sarbatorit de lumea araba, dar au platit cu viata mii de soldati.

Fara niciun avertisment, 222 de avioane de tip MIG si Suhoi au acoperit cerul albastru de vara tarzie si au pulverizat in cateva minute defensiva israeliana de pe flancul estic al Canalului Suez. Simultan, la cateva sute de kilometri mai la nord, dealurile stancoase ale regiunii Golan erau zguduite de exploziile produse de bombele aruncate de MIG-urile siriene. 900 de tancuri și 40, 000 de trupe de infanterie pătrundeau pe teritoriul Israelului.

Războiul din Octombrie a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii ale sfârșitului secolului 20.  Prețurile petrolului au sărit în aer iar spectrul unui război nuclear se vedea cu ochiul liber. Cu toate că acest conflict nu a durat decât o lună de zile, bătălia a avut un impact enorm și nu numai în Orientul Mijlociu. A întrerupt un impas politic și a făcut posibilă existența unei păci de durată între Egipt și Israel într-un moment în care Orientul Mijlociu dădea în clocot.

De ce a izbucnit Războiul de Yom Kippur

Războiului de Yom Kippur nu a fost decât efectul Războiului celor Șase zile din iunie 1967, atunci când Forțele de Apărare ale Israelului au spulberat o armată compusă din militari ai mai multor țări arabe și au preluat de la Siria controlul asupra regiunii Golan, Peninsula Sinai de la Egipt și Estul Ierusalimului de la Iordania.

Raidurile de tip comando, duelurile de artilerie, atacurile aeriene și negocierile diplomatice au fost câștigate de Israel, care și-a surclasat adversarii. Simțindu-se umiliți, egiptenii și-au jurat că își vor lua înapoi teritoriile pierdute. În acest sens, Anwar el-Sadat, președintele Egiptului, a făcut o alianță cu Hafez el-Assad, președintele Siriei pentru a recuceri regiunea Golan. Alături le-au fost, de-asemeni, Irak și Iordania, care și-au trimis câteva unități militare.

Citește continuarea articolului aici