Războiul civil american în zece filme de excepţie jpeg

Războiul civil american în zece filme de excepţie

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția

Războiul Civil American a reprezentat o piatră de hotar în istoria Americii. Nu se poate înțelege istoria Statelor Unite ale Americii fără să fie luat în discuție acest moment dramatic. Tocmai de aceea, războiul a fost o inspirație pentru numeroși scriitori și regizori care au elaborat diverse povești-multe bazate pe fapte reale-despre vremurile turbulente ale războiului civil, când America era împărțită în două. Iată o listă de zece cele mai bune filme al căror subiect este în integralitate Războiul Civil American:

10. The Red Badge of Courage (1951)

redbadgecourage jpg jpeg

Filmul este o adaptare a romanului omonim, scris de Stphen Crane. Acțiunea are loc în timpul Războiului Civil American și urmărește povestea unui tânăr soldat din Armata Unională, pe nume Henry Fleming, care se luptă cu numeroase emoții pentru a rezista pe front. Dar fuge de pe front într-un final... și copleșit de rușine, pleacă în căutarea acelui ”semn roșu al curajului”, o rană, o cicatrice, orice care să îi contrazică lașitatea.

9. Shenandoah (1965)

ShenandoahFamilySaga jpg jpeg

”Shenandoah” este un film despre Războiul Civil American, cu James Stewart, Doug McClure și Katharine Ross, în regia lui Andrew V. McLaglen. În Shenandoah, statul Virginia, Charlie Anderson, văduv și fermier, trăiește o viață liniștită alături de cei opt copii ai săi. Dar războiul vine și se cere înrolarea băieților. Charlie nu își lasă copiii să plece în armată, căci nu crede că este și războiul lor. Dar în vreme de război tragediile nu ocolesc casa lui Charlie...

8. The Good, the Bad and the Ugly / Cel bun, cel rău și cel urât (1966)

Good The Bad and The Ugly DI jpg jpeg

În filmul ”Cel bun, cel rău și cel urât” vremea războiului civil este ilustrată în stil Western, în regia lui Sergio Leone. Înfruntând violența, încleștarea și focurile războiului civil, trei bărbați pleacă în căutarea unei comori de aur. Nu sunt feriți însă în căutările lor de dueluri și bătălii.

Cu Clint Eastwood, Lee Van Cleef și Eli Wallach și cu o coloană sonoră de excepție, compusă de Ennio Morricone.  

7. Gods and Generals/Zei şi generali (2003)

cpt spear1 jpeg jpeg

”Zei și generali” este un film regizat de Ronald F. Maxwell-autorul filmului ”Gettysburg”-după romanul omonim scris de Jeffrey Shaara. Este o dramă istorică care prezintă zilele de dinaintea bătăliei de la Gettysburg, prin intermediul experiențelor a trei bărbați:colonelul Joshua Lawrence Chamberlain (Jeff Daniels), generalul Thomas ”Stonewall” Jackson (Stephen Lang) și generalul Robert E. Lee, conducătorul Armatei Confederate.

6. Cold Mountain (2003)

cold mountain 368564l jpg jpeg

„Cold Mountain” este un film în regia lui Anthony Minghella, cu o echipă de actori de excepţie:Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Natalie Portman, Philip Seymour Hoffman, Jack White ş.a. Pelicula spune o poveste despre o lume apusă, în care dragostea şi grijile deopotrivă erau altfel, cum nu vor mai fi vreodată. În America anilor 1860, spre sfârşitul Războiului civil, Inman, soldat în armata Confederată, cade rănit pe câmpul de luptă şi hotărăşte să părăsească războiul, să se întoarcă la iubita sa. Drumul către casă este pavat cu numeroase experienţe şi cu personaje dintre cele mai diverse – profitori, ticăloşi, rebeli şi sclavi – rezultat al unui război dur. Acasă, rămasă singură, Ada şi-a pierdut inocenţa feminină şi a devenit o supravieţuitoare şi o luptătoare cu nedreptăţile unei lumi pe care nu o cunoştea înainte.

5. Gone with the Wind / Pe aripile vântului (1939)

annex leigh vivien gone with the wind 15 jpg jpeg

Unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei, un clasic de referinţă în domeniu, „Pe aripile vântului” este o ecranizare a romanului omonim, scris de Margaret Mitchell. Filmul spune povestea de dragoste dintre Scarlet O’Hara şi Rhett Butler într-o lume care se afla în punctul dispariţiei:prima zi de război este şi prima zi în care se cunosc cei doi – un război ce opunea sudul „părinţilor iubitori de sclavi” şi nordul liberalizat, care aprecia mai mult muncitorul salariat decât sclavul.

4. Lincoln (2012)

L 003302 jpg jpeg

O altă producţie cinematografică  despre Războiul civil american  este semnată de Steven Spielberg şi reuneşte actori remarcabili, precum Daniel Day-Lewis şi Sally Field. Filmul este bazat pe biografia scrisă de Doris Kearns Goodwin, „Team of Rivals:The Political Genius of Abraham Lincoln” şi acoperă ultimele patru luni din viaţa preşedintelui american Abraham Lincoln, cu accentul pus pe eforturile sale din ianuarie 1865 pentru a convinge Camera Reprezentanţilor să adopte cel de-al treisprezecelea amendament la Constituţia SUA. Pe măsură ce războiul civil se apropie de final, preşedintele este din ce în ce mai preocupat de soarta viitoare a sclavilor.

3. Gangs of New York / Bandele din New York (2002)

4 425 jpg jpeg

„America s-a născut pe stradă”, avertizează motto-ul de pe afişul promoţional al filmului lui Martin Scorsese. America s-a născut din violenţă, corupţie, exploatare, vandalism şi frustrare, lasă de înţeles „Bandele din New York”. La jumătatea secolului XIX, în plin război civil, în oraşul fără reguli, altele decât legile dintre pradă şi vânător, unde violenţa era regină, vor izbucni o serie de conflicte şi revolte care aveau să facă istorie şi să plămădească istoria Americii moderne. Conflictele dintre coloniştii anglo-saxoni „băştinaşi” şi imigranţii irlandezi şi istoria luptelor dintre bandele newyorkeze  sunt reflectate prin relaţia turbulentă dintre Amsterdam Vallon, un tânăr irlandez care caută să răzbune moartea tatălui său, şi Bill „Măcelarul” Cutting. Pelicula se bucură de jocul excepţional al lui Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio şi Cameron Diaz.

2. Gettysburg (1993)

Gettysburg Movie 110 army jpg jpeg

„Gettysburg” este o adaptare cinematografică a romanului „ The Killer Angels” (Michael Shaara), în regia lui Ronald F. Maxwell. Se concentrează, după cum anunţă chiar titlul, asupra evenimentelor din timpul faimoasei bătălii de la Gettysburg:de la alegerea câmpului de luptă de către John Buford, trecând prin apărarea de la Little Round Top sub cârmuirea lui Johua Chamberlain, până la execuţia regimentului de infanterie condus de Generalul Robert E. Lee, Pickett’s Charge. Cu Tom Berenger, Jeff Daniels, Martin Sheen şi Randy Edelman.

1. Glory (1989)

denzel washington in glory jpg jpeg

„Glory” este un film regizat de Edward Zwick, cu Matthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes şi Morgan Freeman. Scenariul are la bază scrisorile Colonelului Robert Gould Shaw, romanul „One Gallant Rush” de Peter Burchard, precum şi colecţia de fotografii a lui Lincoln Kirstein. Filmul adoptă perspectiva Colonelului Shaw care spune povestea primei unităţi a Armatei Unionale formată în totalitate din bărbaţi afro-americani. Un alb îi conduce pe negri şi asta nu este deloc o poveste despre insucces. Din contră, US Colored Troops va deveni cunoscută ca o divizie formată din eroi, care vor scrie istorie la Fort Wagner. Filmul a fost nominalizat la cinci categorii în cadrul premiilor Oscar şi a câştigat trei (printre care Denzel Washington (Private Trip) pentru cel mai bun actor în rol secundar), dar a obţinut şi alte distincţii, de la British Academy, Golden Globes, Kansas City Film Critics Circle, Political Film Society sau NAACP.