R Moldova vrea să vândă ultimele şase avioane MIG 29 jpeg

R.Moldova vrea să vândă ultimele şase avioane MIG-29

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Republica Moldova intenţionează să scoată la vânzare ultimele şase avioane de vânătoare MIG-29, rămase din vremea fostei Uniuni Sovietice, informează Moldova Azi în ediţia electronică.

"Decizia a fost luată, rămâne să găsim cumpărătorii", afirmă ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, citat de Itar-Tass.

Marinuţă a explicat că avioanele urmează să fie supuse unor reparaţii care vor costa 30 de milioane de dolari.

Deocamdată nu se cunoaşte preţul cerut pentru vânzarea avioanelor de vânătoare, dar banii obţinuţi ar urma să fie folosiţi de Ministerul Apărării pentru achiziţionarea de elicoptere.

În prezent, Forţele Aeriene moldovene deţin nouă elicoptere, dintre care patru participă în misiuni ONU în Afganistan. În afara avioanelor de vânătoare, R.Moldova deţine avioane de tip An-2, IAK-18T, Festival R-40F, Sting, Bell 206 şi elicoptere Mi-2 şi Mi-8.

Potrivit Itar-Tass, pe vremea URSS, pe aerodromul din Mărculeşti erau staţionate avioanele de vânătoare aparţinând Flotei Mării Negre. După destrămarea URSS, o mare parte din avioane au fost vândute, inclusiv cele MIG-29.

Potrivit unui raport internaţional, primul MIG-29 a fost trimis în 1992 în România. În 1994, încă patru MIG-uri au fost vândute în Yemen. Cel mai mare lot de MIG-uri-21 de avioane-a fost cumpărat de Statele Unite la preţul de 40 de milioane de dolari. Ulterior, fostul ministru al Apărării Valeriu Păsat a fost acuzat că avioanele au fost vândute prea ieftin.