Praga, orașul care a supraviețuit războiului jpeg

Praga, orașul care a supraviețuit războiului

📁 Istorie Urbană
Autor: Andreea Lupşor

Cu șase luni înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost ocupată de germani și împărțită în două unități administrative separate:Protectoratul Boemiei și Moraviei și statul slovac. Ocupația germană, care beneficiază de ajutorul unui regim colaboraționist, i-a ferit pe cehi și slovaci de distrugerile cauzate de război, însă populația nu a putut scăpa și de represiunile naziste:elita societății a fost în mare parte deportată și exterminată în lagărele de concentrare, iar restul populației a fost supusă la o politică de germanizare forțată.

Praga, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei Centrale, a avut norocul de a nu fi distrusă în război, precum Varșovia. Abia spre sfârșitul conflictului orașul a fost bombardat de americani;în acele raiduri, circa 700 de oameni au murit și câteva sute de clădiri istorice au fost distruse. Au supraviețuit însă cele mai cunoscute monumente ale orașului:Castelul (Pražský hrad), Podul Carol, ceasul astronomic și Catedrala Sf. Vitus.

Aceste imagini datează din anul 1942 și surprind un oraș neafectat de războiul ce se purta departe de granițele sale. [Sursa:http://www.vintag.es/]

Prague 1942 1 jpg jpeg
Prague 1942 2 jpg jpeg
Prague 1942 3 jpg jpeg
Prague 1942 4 jpg jpeg
Prague 1942 5 jpg jpeg
Prague 1942 7 jpg jpeg
Prague 1942 6 jpg jpeg
Prague 1942 8 jpg jpeg