Poveştile Cupei Mondiale  Cele patru goluri ale lui Eusebio jpeg

Poveştile Cupei Mondiale. Cele patru goluri ale lui Eusebio

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția

Coreea de Nord a fost, indiscutabil, povestea frumoasă a Cupei Mondiale din 1966. BBC chiar i-a dedicat un documentar, în 2002, jurnaliştii britanici primind un acces nemaiîntâlnit într-o ţară altfel izolată pentru a discuta cu eroii acelei epopei. Finalul aventurii asiaticilor în Marea Britanie a fost la fel de spectaculos ca întregul lor parcurs şi a oferit unul dintre meciurile memorabile din istoria competiţiei. Este vorba de sfertul de finală cu Portugalia, pe care europenii l-au câştigat cu 5-3, după ce au revenit de la 0-3 graţie celor patru goluri marcate de Eusebio, care a încetat din viaţă în urmă cu câteva zile, la 71 de ani.

Sunt mulţi cei care consideră că meciul disputat pe 23 iulie 1966 reprezintă capodopera carierei lui Eusebio, care, la momentul turneului final, se afla la apogeu. Cu un an înainte, primise Balonul de Aur, iar echipa de club pentru care a evoluat peste un deceniu, Benfica Lisabona, jucase patru din precedentele şase finale ale Cupei Campionilor Europeni. Cupa Mondială desfăşurată chiar acasă la inventatorii fotbalului avea să-i aducă definitiva consacrare.

Două debutante în sferturile Cupei Mondiale

Atât Portugalia, cât şi Coreea de Nord au sosit în Anglia din postura de debutante la un turneu final de Cupă Mondială. Dacă prezenţa lusitanilor era aşteptată şi reprezenta confirmarea rezultatelor foarte bune obţinute în anii precedenţi la nivelul echipelor de club, prin Benfica (dublă câştigătoare a Cupei Campionilor) şi Sporting Lisabona (câştigătoare a Cupei Cupelor), în schimb calificarea asiaticilor a fost o surpriză şi a fost primită cu o curiozitate firească de către fanii englezi.

Ambele echipe au reuşit să impresioneze în faza grupelor. Portugalia a câştigat cu punctaj maxim grupa B, în care a întâlnit Ungaria, Bulgaria şi Brazilia, deţinătoarea titlului mondial, în timp ce nord-coreenii au produs şocul turneului, eliminând Italia printr-o incredibilă victorie cu 1-0 pe Ayresome Park din Middlesbrough şi devenind prima echipă din Asia calificată în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, graţie poziţiei secunde ocupate în grupa C.

Citeşte continuarea articolului pe Antena3.ro.