Povestea distrugerii Sodomei, inspirată de un cataclism real?  jpeg

Povestea distrugerii Sodomei, inspirată de un cataclism real?

📁 Preistorie
Autor: Redacția

În urmă cu aproximativ 3.600 de ani, locuitorii unui vechi oraș din Orientul Mijlociu, situat în locul numit acum Tall el-Hammam, își desfășurau activitatea zilnică fără să aibă habar că un asteroid se îndrepta spre ei cu aproximativ 61.000 km/h. Strălucind prin atmosferă, asteroidul a explodat, producând o minge de foc masivă, la aproximativ 4 kilometri deasupra solului. Explozia a fost de aproximativ 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică Hiroshima, scrie Live Science.

Locuitorii șocați care au privit-o au fost orbiți instantaneu. Temperaturile aerului au crescut rapid peste 2.000 grade Celsius. Îmbrăcămintea și lemnul au izbucnit imediat în flăcări. Săbiile, sulițele, cărămizile și ceramica au început să se topească. Aproape imediat, întregul oraș a fost în flăcări. Câteva secunde mai târziu, o undă de șoc a măturat orașul. 

Vânturile mortale au străpuns orașul, demolând fiecare clădire. Au rupt 12 m din palatul cu 4 etaje și au aruncat resturile amestecate în următoarea vale. Niciunul dintre cei 8.000 de oameni și niciun animal din oraș nu a supraviețuit - trupurile lor au fost sfâșiate și oasele sfărâmate.

Aproximativ un minut mai târziu, la 22 de kilometri vest de Tall el-Hammam, suflul exploziei a lovit orașul biblic Ierihon. Zidurile Ierihonului au căzut și orașul a ars fiind pus la pământ.

Nimeni nu știe sigur ce s-a întâmplat, dar acel strat de resturi și cenușă nu a fost cauzat de un vulcan, de un cutremur sau de un război. Niciunul dintre aceste fenomene nu ar fi capabil să topească metalul, cărămizile și ceramica.

Situl arheologic de la Tall el-Hammam (foto: Deg777 / Wikimedia Commons)

Tall el Hammam jpg jpeg

Pentru a lămuri misterul, un grup de cercetători a folosit simulări pe calculator pentru a modela scenarii care se potrivesc dovezilor. Concluzia acestor cercetători este că situl arheologic de la Tall el-Hammam a fost distrus de un asteroid asemănător cu cel care a doborât 80 de milioane de copaci la Tunguska, în Siberia, în anul 1908. 

Conform textului biblic, două orașe de lângă Marea Moartă, Sodoma şi Gomora, au fost distruse de o ploaie de foc din cer, iar locuitorii orașului au fost uciși. Cercetătorii nu exclud ipoteza conform căreia distrugerea sitului de la Tall el-Hammam a fost sursa de inspirație pentru această poveste biblică. 

Conform studiului publicat în revista Nature, descrierea distrugerii Sodomei din Biblie ar putea fi prima relatare scrisă a exploziei unui meteorit în atmosfera terestră. Este posibil ca povestea distrugerii orașului de la Tall el-Hammam să fi fost transmisă pe cale orală din generație în generație, până când a fost transcrisă în Cartea Genezei.