Povestea care a făcut înconjurul lumii  O româncă de 101 ani a supravieţuit ca prin minune lagărului de la Auschwitz  Naziştii au rămas fără gaz jpeg

Povestea care a făcut înconjurul lumii. O româncă de 101 ani a supravieţuit ca prin minune lagărului de la Auschwitz. Naziştii au rămas fără gaz

📁 Holocaust
Autor: Cristina Cicău

Cotdianul Daily Mail oferă un spaţiu generos unei românce născute în Carei, judeţul Satu Mare, care a supravieţuit, în mod surprinzător, tuturor ororilor celui de-al Doilea Război Mondial. Românca de origine evreiească ce a scăpat de camerele de gazare de la Auschwitz împlineşte pe 1 ianuarie veritabila vârstă de 101 ani.

Românca Klara Marcus a fost închisă în cele mai teribile lagăre ale celui de-al Doilea Război Mondial, dar a reuşit să scape. Acum are 100 de ani. Se pregăteşte să-şi serbeze ziua de naştere, pe 1 ianuarie 2015, când va împlini veritabila vârstă de 101 ani.

„Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei şi am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare'', a povestit femeia, care s-a născut în municipiul Carei din judeţul Satu Mare şi care locuieşte acum în oraşul Sighetu Marmaţiei, din nordul României.

”Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră şi au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulţi deţinuţi şi nu mai era gaz şi pentru noi", a continuat fosta deţinută de la Auschwitz, potrivit dailymail.co.uk

Pentru a-i celebra ziua de naştere, care va fi pe 1 ianuarie, prefectul judeţului Maramureş. Anton Rohian, i-a făcut o vizită acasă, spunându-i: “V-am adus un buchet de flori, o sticlă de şampanie şi o diplomă de excelenţă şi doresc să vă mulţumesc pentru că v-aţi întors în Maramures, după toate câte vi s-au întâmplat. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut”.

Sărutând drapelul românesc, Klara Markus le-a spus jurnaliştilor britanici:“Am avut parte de experienţe teribile în viaţa mea, dar acesta este un moment minunat!”

Experienţa din lagărele de la AuschwitzNăscută în ultima zi a anului 1913, la Carei, Klara Schongut a fost deportată într-un ghetou de evrei din Budapesta, oraş în care avea să muncească pentru prima dată, la o fabrică de confecţionat umbrele. A avut noroc pentru că sora sa mai mare şi mama sa au fost deportate direct la Auschwitz şi nu le-a mai văzut niciodată.

După doi ani petrecuţi în capitala Ungariei viaţa ei lua o turnură dramatică. Fără explicaţii, Klara a fost trimisă în lagărul de la Dachau, însă Dumnezeu a scăpat-o de moarte ca prin minune. N-a rămas decât o săptămână după care a luat drumul unui alt loc al morţii: lagărul Ravensbruck. Un loc recunoscut pentru că acolo şi-au găsit sfârşitul mii de femei. Citeste mai mult: adev.ro/ngguey