Portretul Regelui Mihai, ascuns într o biserică timp de jumătate de secol jpeg

Portretul Regelui Mihai, ascuns într-o biserică timp de jumătate de secol

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția

Despre Regele Mihai se ştie că era o persoană credincioasă. În scurta sa domnie, el a fost ctitorul mai multor biserici din România. Printre acestea este Catedrala Mitropolitană din Tminişoara, pe pereţii căreia a fost pictat portretul Regelui. După abdicarea sa, comuniştii au dat ordin să fie distrus, dar preoţii l-au salvat acoperindu-l cu var. La fel s-a întâmplat şi într-o biserică din Dolj, unde preoţii au ascuns pictura cu Regele timp de jumătate de secol.

Preotul bisericii din Salcia, de la începutul comunismului, a ştiut că doar astfel îl va putea salva portretul şi, totodată, amintirea Regelui. Abia după 1989, portretul lui Mihai a fost scos din nou la lumină şi străjuieşte şi acum intrarea din biserică dedicată ctitorilor.

regeeeeee jpg jpeg

Biserica din Salcia a fost construită în 1941. Cum era obiceiul, la intrare era scris „Biserică ridicată în timpul regelui Mihai I”, iar portretul Majestăţii Sale a fost pictat la ctitori. Câţiva ani mai târziu, comuniştii au decis ca însemnele regale să dispară. Aşa că, cei însărcinaţi cu acestă treabă, au hotarât că e mai bine să îl acopere cu var, stadiu în care a stat până în 1995.