Planul secret al lui Hobbes pentru câștigarea Războiului Civil jpeg

Planul secret al lui Hobbes pentru câștigarea Războiului Civil

Un document descoperit recent, semnat de unul dintre cei mai faimoși filosofi europeni, Thomas Hobbes, ne oferă informații valoroase privind un plan care, dacă ar fi reușit, ar fi schimbat cursul unuia dintre cele mai sângeroase războaie prin care a trecut Anglia.

În cuvintele lui Hobbes, acest plan ar fi prevenit ”ruinarea națiunii engleze”. Documentul datează din timpul războiului civil englez (1642-1651). Hobbes, a cărui vastă operă abordează probleme de politică, istorie, drept, fizică și matematică, se număra printre suporterii regelui Carol I Stuart. În documentul descoperit de curând printre foile scriitorului John Evelyn aflate la British Library, Hobbes propunea un plan de câștigare a războiului prin convingerea comandantului flotei parlamentare, Cnntele de Warwick Robert Rich, să-și părăsească tabăra. Hobbes a trimis respectivul document socrului lui Evelyn, Richard Browne, ambasadorul regelui în Franța, acesta urmând să i-l dea lui Rich.

Noel Malcolm, cercetător la All Souls College de la Universitatea Oxford, a declarat pentru LiveScience că acest document este unic deoarece toate scrierile politice ce ne-au rămas de la Hobbes erau destul de obiective, însă în acest caz vedem un Hobbes care se implică profund în problemele politice ale momentului.

Hobbes dorea să-l convingă pe Rich să părăsească tabăra regaliștilor și să adune de partea sa și mare parte din flota taberei parlamentare.  Însă Noel Malcolm spune că Rich era un ferm suporter al Parlamentului și că șansele ca planul lui Hobbes să reușească erau foarte mici, aproape nule chiar. Însă dacă totul s-ar fi desfășurat după planul filosofului, cursul războiului s-ar fi putut schimba radical. ”Acest om ar fi putut probabil să adune de partea sa mare parte a flotei”, explică Malcom, deoarece soldații și marinarii de secol XVII se identificau mai mult cu liderul lor, nu cu o cauză anume. Pentru a-l câștiga pe Rich de partea regaliștilor, Hobbes propunea acordarea de beneficii acestuia, familiei și prieenilor săi, precum și acordarea unui titlu nobiliar important. Hobbes scria că această ofertă trebuie să-i fie făcută lui Rich în secret.

Ironia e că în scrierile sale politice, Hobbes condamnă acest gen de mituire. Însă Malcolm subliniază, în analiza documentului, că era vorba de o situație specială. În timp ce Hobbes ar fi condamnat un asemenea gest într-un ”stat stabil”, Anglia se afla în acel moment în război, astfel că ”el credea că aproape orice mijloc ar putea fi justificat pentru realizarea țelului de a pune capăt războiului și de a-l readuce pe rege pe tron”.

De ce credea Hobbes că Rich ar fi putut trece de partea lor e un mare mister. La acel moment, el era cunoscut pentru sprijinul ferm pe care-l acorda Parlamentului. Malcolm sugerează că Hobbes ar fi ajuns la concluzia că ar fi posibilă atragerea lui Rich în baza experiențelor personale pe care le avusese cu acesta când amândoi erau membri ai Virginia Company.

Nu au fost descoperite dovezi care să sugereze că Rich ar fi fost contactat la acel moment sau că Browne i-ar fi transmis acestuia propunerea lui Hobbes. Câțiva ani mai târziu, în august 1648, a mai fost făcută o încercare de a-l convinge pe Ducele de Warwick să schimbe tabăra, după ce fratele acestuia se alăturase regaliștilor. Însă nici acest lucru nu l-a convins pe Rich să trădeze cauza parlamentară.

Sursa:www.livescience.com