Piața Tahrir: Revoluția din Egipt jpeg

Piața Tahrir: Revoluția din Egipt

📁 Recomandări de film
Autor: Alexandru Livia-Irina

“Piața Tahrir:Revoluția din Egipt” este un documentar despre revolta populară din Egipt, în regia lui Jon Alpert și a lui Matthew O'Neill. Documentarul însumează 36 de minute și prezintă modul în care egiptenii au doborât, în numai 18 zile, un regim totalitar cu o durată de peste 30 de ani. Joi, 28 noiembrie 2013, ora 20:00, aveți ocazia de a viziona documentarul pe HBO și HBO HD.

Piața Tahrir este una din principalele piețe publice din Cairo și punctul central al desfășurării Revoluției egiptene din anul 2011 împotriva fostului președinte Hosni Mubarak. Documentarul este cronica unei revoluții moderne, iar telespectatorii sunt purtați pe străzile din Cairo și în Piața Tahrir pentru a înțelege pasiunea și dorința de evoluție a unui popor constrans de regimul politic. Pe 25 ianuarie 2011, mii de egipteni s-au strâns în piața Tahrir ca să ceară, pașnic, demisia președintelui Hosni Mubarak, cel care se afla la putere de 30 de ani. Impulsionați de proteste similare din alte țări arabe, egiptenii din toate zonele și păturile sociale au ocupat piața Tahrir pentru 18 zile, iar protestele au culminat cu un succes național pe 11 februarie, când Mubarak și-a anunțat demisia.

Piața a devenit un simbol nu doar pentru poporul egiptean, iar o serie de personalități au vizitat locul după momentul revoluționar:David Cameron, Hillary Clinton și Catherine Ashton fiind doar câteva exemple.Documentariștii Jon Alpert și Matthew O’Neill, câștigători ai unui premiu Emmy, au înregistrat sentimentele protestatarilor chiar din primele zile ale revoltei și au captat bătăliile teribile cu forțele pro Mubarak. Documentarul ne oferă o perspectivă unică, fierbinte, asupra celei mai mari revolte din istoria Egiptului.