Pe scurt despre   Chile jpeg

Pe scurt despre...Chile

După 16 ani de dictatură cu generalul Augusto Pinochet, în 1990 Chile a luat drumul democratizării. Exportul de cupru a jucat un rol fundamental în dezvoltarea economiei chiliene, în prezent una dintre cele mai stabile şi competitive din toată America latină.

Geografie

Dacă facem abstracţie de dimensiuni, Chile se aseamănă destul de mult cu Norvegia, datorită terenului îngust, alungit. Desfăşurarea impresionantă pe lungime, de 4200 km. implică şi variaţii climatice majore. În nord se găseşte cea mai aridă zonă de pe planetă:deşertul Atacama. În sud climatul este răcoros şi plouă des, iar peisajul aminteşte de cel scandinav. Predomină pădurile de conifere, fiordurile, lacurile şi coastele arhipelagului. Ţara este cunoscută pentru numeroşii vulcani activi şi în ultimii ani a avut parte de o mediatizare internaţională serioasă din cauza puternicelor cutremure care au lovit regiunea, cel mai mare impact avândul cel din 27 februarie 2010. Deşi pagubele materiale pot fi uneori destul de mari, Chile dispune totuşi de o infrastructură foarte bine pusă la punct şi adaptată situaţiei. Tot în ultimul deceniu, Chile s-a remarcat şi prin creşterea şi exploatarea somonului. Din păcate însă, acest lucru a avut şi un impact negativ asupra mediului înconjurător. Emisia de substanţe chimice şi substanţe nutritive din ferme a devenit o mare problemă pentru fauna bentonică şi calitatea apei.

Istorie

Munţii Anzi au reprezentat vreme îndelungată o baricadă naturală care i-au izolat pe indienii din Chile de restul lumii, iar zona era foarte slab populată. În anul 1530 însă au sosit aici conquistadorii spanioli şi în 1541 Pedro de Valdivia a fondat oraşul Santiago. Chile a devenit un stat independent abia în 1818. A fost începutul unei epoci îndelungate a exerciţiului democraţiei, care a durat până în 1973, exceptând perioada anarhiei din 1830 şi 1930. În 1970 a fost ales ca lider socialistul salvador Allende, care însă nu a rezistat decât până la lovitura de stat de trei ani mai târziu, în urma căreia s-a impus Augusto Pinochet. După 16 ani de dictatură, dar şi presiuni dinpartea poporului chilian, Pinochet s-a văzut nevoit să organizeze alegeri libere. În 1990 a cedat până la urmă şi s-a retras, lăsându-l în loc pe Patricio Aywin, ceea ce a însemnat începutul unei noi ere pentru Chile.

Politică

În 2005 s-au produs schimbări consistente în constituţia chiliană, pentru a elimina definitiv rămăşiţele dictaturii militare. De atunci preşedintele are la dispoziţie un mandat de patru ani, fără posibilitate de reînnoire. Preşedintele este şeful statului şi al guvernului şi are dreptul de a revoca din funcţie şefii militari ai ţării. Preşedintele este şi cel care alege miniştrii în guvern, în timp ce puterea legislativă revine congresului naţional. După căderea dictaturii, partidele s-au organizat în două alianţe:de centru-stânga, Concertacion, şi de centru-dreapta, Alianţa pentru Chile. Concertacion a dominat alegerile până în 2009, când cealaltă alianţă a preluat puterea. Investigaţiile şi arestarea persoanelor care au comis crime împotriva umanităţii în timpul dicaturii militare sunt în continuare în desfăşurare. Organizaţiile pentru drepturile omului critică la rândul lor autorităţile chiliene pentru tratamentul aplicat populaţiei indigene mapuchet.

Economie

După cum spuneam mai devreme, Chile se bucură de una dintre cele mai bine organizate şi conservate economii din lume. Încă din vremuri coloniale, ţara s-a axat pe exportul de materii prime şi minerit. Cuprul este principalul produs de export, iar de la începutul anilor 80, Chile este lider mondial la producţia de cupru. Cu toate acestea, în ultimele decenii s-au impus alte produse în locul cuprului, ca de pildă fructele, vinul, lemnul sau peştele. Chile s-a descurcat bine şi în timpul cirzei financiare globale din 2008, chiar dacă creşterea economică a suferit o uşoară stagnare. Sistemul protecţionist şi reformele din domeniu au avut o consecinţă  impotrnată pe plan internaţional, şi anume faptul că Chile a devenit prima ţară din America de Sud aprobată ca membru în organizaţia de cooperare economică OECD. 

sursa:Globalis.se