Pana cea mai coruptă din Rusia jpeg

Pana cea mai coruptă din Rusia

Russia at War, celebra carte a lui Alexander Werth, corespondentul BBC la Moscova în timpul Marelui Război de Apărare a Patriei, pe care o citesc în ediția franțuzească scoasă la editura Tallandier în 2011, de Nicolas Werth, fiul gazetarului, mă seduce prin relatarea cu talent a atmosferei rusești din perioada premergătoare Invaziei.

Printre altele Werth citează articolele repugnante ale unui ziarist fixat de Lenin în eternitate cu o etichetă genială prin exactitate:

„În săptămânile care urmară distrugerii Poloniei, presa sovietică publică articole de-a dreptul respingătoare: în Pravda din 17 octombrie, David Zaslavski, un bătrân jurnalist, dispus să facă totul (și evreu, ce ironie!), pe care însuși Lenin în desemnase drept «pana cea mai coruptă din Rusia», scria de exemplu (…).”

Ce scria numitul nu mai redau, deși nota de pamflet veninos, dar ieftin, a producțiilor sale, ar trebui luată în seamă. Pe mine mă interesează această formidabilă caracterizare făcută de Lenin unui ziarist: Pana cea mai coruptă din Rusia!

David Zaslavski s-a născut în 1880 și a murit în 1965. Enciclopedia Judaica îl definește astfel:

„ZASLAVSKY, DAVID (1880-1965), jurnalist și publicist rus. Adversar timpuriu al bolșevicilor, el a devenit unul dintre apărătorii și propagandiștii lor cei mai zeloși. A studiat Dreptul la Universitatea din Kiev, iar în 1903 s-a alăturat Bundului, scriind manifeste care au dus la detenția sa pe perioade scurte de către poliția țaristă. A început să facă jurnalism în 1904 și a fost corespondent pentru ziarele liberale în idiș și în rusă. În 1917 a fost delegat al Bundului la Consiliile muncitorilor și s-a opus bolșevicilor. Când bolșevicii au preluat puterea în octombrie, el a plecat la Kiev, dar a recunoscut greșelile sale când bolșevicii au ocupat Kievul. În 1920 a publicat o scrisoare deschisă în care «și-a mărturisit» anti-bolșevismul.

În 1925 a publicat o altă scrisoare în care a încercat «să se pocăiască» și a cerut să fie admis în Partidul Comunist, însă i s-a permis să devină membru numai în 1934. Din 1926 a fost scriitor politic pentru Izvestia, iar din 1928 până la sfîrșitul carierei lui, pentru Pravda. În perioada Pactului Ribbentrop-Molotov el a inclus atacuri asupra evreilor în articolele sale despre afacerile internaționale. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost membru al Comitetului anti-Fascist evreiesc; el nu a fost arestat în 1948/49 împreună cu majoritatea celorlalți membri ai Comitetului. Zaslavsky a fost nemilos în atacurile sale asupra «deviatorilor», printre care Boris Pasternak pentru romanul său Dr. Zhivago. După înființarea Statului Israel, a fost unul dintre criticii săi cei mai violenți în editorialele și foiletoanele sale.”

S-o recunoaștem!

Lenin nu s-a înșelat în privința lui David Zaslavski!

S-a înșelat în schimb în privința bolșevicilor care, iată, n-au ezitat, după moartea sa, să apeleze la pana cea mai coruptă din Rusia.