Paduka: încălțămintea antică a Indiei jpeg

Paduka: încălțămintea antică a Indiei

📁 Istoria Modei
Autor: Stan Claudia

<strong>Paduka sunt sandalele reprezentative Indiei și totodată cea mai veche formă de încălțăminte din această țară. Aceștia sunt purtați de toată lumea, de la bogați la săraci. În esență paduka sunt formați dintr-o talpă și un buton, însă aceștia au fost decorați în funcție de statutul social.&nbsp;</strong>

 În timp ce majoritatea pantofilor paduka erau din lemn, purtătorii acestora de rang înalt aveau paduka ralizati din fildeș, lemn de santal, lemn de tec și sârmă.

 Etimologia termenului paduka

 În limba sanscrită, termenul de paduka este format din cuvântul “pada”, însemnând picior și “ka” fiind diminutivul cuvântului mic, astfel terminologia paduka a fost inventată pentru a defini încălțămintea arhetipală antic a Indiei.

paduka de aur jpg jpeg

Legenda din spatele încălțărilor

Regele Dasaratha l-a trimis pe fiul său Rama timp de 14 ani la exil, la cererea mamei acestuia care a dorit ca cel de-al doilea fiu al său, Bharata, să fie încoronat ca rege. Rama și soția lui s-au dus într-o pădure să își petreacă perioada lor de exil, însă Bharata s-a întâlnit cu aceștia în pădure, rugându-l pe fratele său să se întoarcă să conducă regatul. Rama a dorit să se întoarcă cu condiția să fie încoronat în Ayodhya Raj Singhasan, pe tronul regelui și de a-i aduce paduka să servească drept un obiect de venerație pentru urmași. Bharata a transportat sandalele de aur prin plasarea lor pe cap ca semn de supunere fără de fratele mai mare, iar Bharata a purtat numele de “Padukas lui Ram”.

Venerarea Paduka

Paduka sunt și în prezent o parte din zestrea miresei și sunt date ca jertfe de către credincioși. Sub copacul Bodhi la Bodh Gaya, unde Buddha a ajuns la iluminare, există un tron vacant împodobit cu amprentele unui picior de odihnă al lui Buddha.