Pablo Escobar, decăderea „Regelui Cocainei” jpeg

Pablo Escobar, decăderea „Regelui Cocainei”

Pablo Escobar a fost ucis de poliție pe 2 decembrie 1993. Atunci s-a încheiat „domnia” celui mai cunoscut traficant de droguri din lume, un om responsabil pentru câteva mii de crime. Cel care era cunoscut drept „Regele Cocainei” a fost cel mai bogat criminal din istorie, cu o avere estimată, la începutul anilor '90, la 30 de miliarde de dolari.

În prezent, sora sa, Luz Maria Escobar, face tot posibilul pentru a cere iertare victimelor lui Escobar, scrie BBC. „În fiecare zi mă gândesc la toți acei oameni care au suferit sau care încă suferă din cauza fratelui meu, din cauza războiului pe care acesta l-a dus”, a declarat ea.

Începând cu anii '80 și până la moartea sa din 1993, Pablo Escobar și cartelul său au dus la o creștere spectaculoasă a ratei criminalității în Columbia. În 1991, în orașul Medellín, baza puterii lui Escobar, rata omuciderilor ajunsese la 381 pentru fiecare 100.000 de locuitori; numai în acel an au fost uciși 7500 de persoane.

Țintele lui Escobar erau politicieni, ofițeri de poliție, forțele de siguranță ale statului, jurnaliști și reprezentanți ai justiției. Acești oameni au fost implicați cu forța în războiul declarat de Escobar pentru a preveni adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea traficanților de droguri din Columbia în Statele Unite. Astfel, bombele, răpirile, tortura și asasinatele au devenit ceva obișnuit în statul sud-american. Într-o încercare de a ucide un candidat la președinție, Escobar a mers într-atât de departe încât a detonat un avion. Ținta asasinatuui, Cesar Gaviria, care a fost ales președinte în 1990, nu s-a aflat la bordul avionului, însă alte 100 de persoane și-au pierdut viața.

Strategia lui Escobar avea la bază principiul plata o plomo - în traducere liberă, „argint sau plumb”: fie bani (mită), fie un glonț.

La un moment dat, Pablo Escobar era al șaptelea cel mai bogat om de pe planeta, iar cartelul său controla 80% din comerțul global cu cocaină. Însă în 1980, a declarat sora sa, ea nu știa nimic despre implicarea fratelui ei în traficul de droguri. A aflat doar în momentul în care acesta și-a făcut testamentul. „Mama era foarte supărată. «De ce faci asta – ești bolnav?», l-a întrebat ea. Iar el a spus: «Fac parte din mafia. Cei din mafia nu mor niciodată din cauze naturale sau de boală. Mafioții mor de la gloanțe». Noi nici nu știam ce înseamnă mafia. În noaptea aceea, mama și cu  mine am căutat în dicționar, dar cuvântul nu era acolo.”

Abia când Ministrul Justiției, Rodrigo Lara Bonilla, a fost asasinat la ordinul lui Escobar, în aprilie 1984, sora sa și-a dat seama cine era fratele ei. „Acea zi a fost îngrozitoare pentru mine. Atunci am știut în ce era implicat și de ce era în stare.”

Pe de altă parte, Escobar a avut grijă să-și contruiască o imagine de Robin Hood modern și a fost admirat de mulți oameni săraci nu numai din Medellín, dar și din întreaga Columbie. Un mare fan al sporturilor și al fotbalului, Escobar a dat mulți bani pentru construcția de terenuri de fotbal și săli de sport. A construit și spitale, școli și biserici, atrăgându-și fani și din rândul Bisericii Catolice. Nu e de mirare, așadar, că mulți l-au regretat atunci când a murit și că 25.000 de oameni au participat la înmormântarea sa.