Orădeanul care a muncit la Auschwitz pentru doctorul Mengele, „Îngerul Morții” jpeg

Orădeanul care a muncit la Auschwitz pentru doctorul Mengele, „Îngerul Morții”

Se spune că cei care nu sunt conștienți de greșelile făcute în trecut vor continua să le repete și în viitor. Din acest motiv, omenirea a făcut efortul să înregistreze fiecare moment sumbru din istorie, în speranța că va opri valurile de atrocități, înainte de a fi comise din nou.

Memoriile orădeanului Miklós Nyiszli, expuse în cartea „Am fost medic la Auschwitz”, arată experienţa sa tragică din lagărul unde au fost exterminați 1, 1 milioane de prizonieri, 90% dintre aceștia fiind evrei. Cruda relatare a ororilor la care a fost martor a constituit nu numai o operă literară remarcabilă, ci a fost inclusiv parte integrantă a materialului acuzării la procesul criminalilor de război de la Nürnberg. Marți, 27 septembrie, de la ora 21:00, veți putea urmări la TVR un documentar cutremurător intitulat „Ardeleni la Auschwitz” în care urmașii supraviețuitorilor ne spun poveștile Holocaustului.

Cine a fost Nyiszli Miklós

Nyiszli Miklós s-a născut în Șimleul Silvaniei la 17 iunie 1901, în mijlocul unei comunități evreiești. Astăzi, parte a județului Sălaj, Șimleul Silvaniei era la acea dată o mică așezare uitată de Dumnezeu, la marginea Imperiului Austro-Ungar. Nyszli a absolvit liceul în 1920 și a început să studieze medicina în Cluj, începând cu același an. După două semestre, s-a mutat în Germania și și-a continuat studiile în Kiel pe care le-a finalizat, apoi, în 1930, la Breslau. La finalul acelui an, s-a mutat în România și a început să profeseze medicina generală în Oradea. Paisprezece ani mai târziu, în iunie 1944, în toiul luptelor din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost deportat împreună cu Margareta și Susana nevasta respectiv fiica lui, în lagărul din Auschwitz. În lunile mai şi iunie ale anului 1944, populaţia evreiască din zona Şimleului a fost forţată să-şi părăsească locuinţele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale şi transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune aveau să piară acolo...

Citește continuarea articolului aici