Autor 9935 vizualizări


Se spune că cei care nu sunt conștienți de greșelile făcute în trecut vor continua să le repete și în viitor. Din acest motiv, omenirea a făcut efortul să înregistreze fiecare moment sumbru din istorie, în speranța că va opri valurile de atrocități, înainte de a fi comise din nou.

Memoriile orădeanului Miklós Nyiszli, expuse în cartea „Am fost medic la Auschwitz”, arată experienţa sa tragică din lagărul unde au fost exterminați 1, 1 milioane de prizonieri, 90% dintre aceștia fiind evrei. Cruda relatare a ororilor la care a fost martor a constituit nu numai o operă literară remarcabilă, ci a fost inclusiv parte integrantă a materialului acuzării la procesul criminalilor de război de la Nürnberg. Marți, 27 septembrie, de la ora 21:00, veți putea urmări la TVR un documentar cutremurător intitulat „Ardeleni la Auschwitz” în care urmașii supraviețuitorilor ne spun poveștile Holocaustului.

Cine a fost Nyiszli Miklós

Nyiszli Miklós s-a născut în Șimleul Silvaniei la 17 iunie 1901, în mijlocul unei comunități evreiești. Astăzi, parte a județului Sălaj, Șimleul Silvaniei era la acea dată o mică așezare uitată de Dumnezeu, la marginea Imperiului Austro-Ungar. Nyszli a absolvit liceul în 1920 și a început să studieze medicina în Cluj, începând cu același an. După două semestre, s-a mutat în Germania și și-a continuat studiile în Kiel pe care le-a finalizat, apoi, în 1930, la Breslau. La finalul acelui an, s-a mutat în România și a început să profeseze medicina generală în Oradea. Paisprezece ani mai târziu, în iunie 1944, în toiul luptelor din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost deportat împreună cu Margareta și Susana nevasta respectiv fiica lui, în lagărul din Auschwitz. În lunile mai şi iunie ale anului 1944, populaţia evreiască din zona Şimleului a fost forţată să-şi părăsească locuinţele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale şi transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune aveau să piară acolo...

Citește continuarea articolului aici