O scrisoare în care Einstein vorbește despre religie a fost scoasă la licitație jpeg

O scrisoare în care Einstein vorbește despre religie a fost scoasă la licitație

Personalitatea lui Albert Einstein este și azi un subiect de interes atât pentru specialiști, cât și pentru public, la mai bine de 55 de ani de la moartea sa. Recent, o casă de licitații l-a readus pe Einstein în atenția lumii, oferind spre vânzare o scrisoare în care savantul vorbește despre problema existenței lui Dumnezeu.

Scrisoarea respectivă, în care faimosul savant își exprimă ideile cu privire la existența lui Dumnezeu și la problemele religiei în general, a fost scoasă la licitație ieri, 8 octombrie, pe eBay. Einstein scrie că, în opinia sa, credința în religie și Dumnezeu este „destul de copilărească” și ridiculizează ideea că evreii ar fi poporul ales.

Scrisoarea, scrisă de mână, în limba germană, i-a fost trimisă filosofului evreu Eric B. Gutkind pe 3 ianuarie 1954, cu un an înainte de moartea lui Einstein. Scrisoarea reprezenta răspunsul acestuia la cartea pe care Gutkind o publicase în 1952, Choose Life:The Biblical Call to Revolt. Einstein îi scrie că „pentru mine, religia mozaică, ca toate religiile, e o încarnare a celor mai copilărești superstiții. Iar poporul evreu, de care aparțin și pentru a cărui mentalitate am o profundă afinitate, nu are nicio calitate diferită față de alte popoare. Din experiența mea, pot spune că poporul evreu nu e nici mai bun decât alte grupuri umane, deși a fost protejat de cele mai nocive cancere prin lipsa de putere. Altfel, nu pot vedea nimic «ales» la el.”

În lucrarea sa, Gutkind sugera că, spre deosebire de hipnoza în masă care distrugea omenirea în acele vremuri, „sufletul poporului evreu nu a fost niciodată un suflet de masă. Sufletul Israelelului nu poate fi hipnotizat;el nu a cedat niciodată asaltelor hipnotice. [...] Sufletul Israelului este incoruptibil.”

Cât despre problema viziunii lui Einstein în privința existenței lui Dumnezeu, scrisoarea aceasta, alături de alte scrisori ale sale, oferă câteva indicii.

Într-o scrisoare datată 24 martie, 1954, Einstein scria că „era, desigur, o minciună ceea ce ai citit despre convingerile mele religioase, o minciună repetată în mod sistematic. Nu cred într-un Dumnezeu personal și nu am negat asta niciodată, ci dimpotrivă, am spus-o clar. Dacă există ceva în mine ce poate fi numit religios, atunci e vorba de admirația nemărginită pentru structura acestei lumi, atât cât a putut-o dezvălui știința noastră.”

În scrisoarea către Gutking, Einstein scrie că acest cuvânt, „Dumnezeu”, nu e „altceva decât expresia și produsul slăbiciunii umane, iar Biblia, o colecție de legende onorabile, dar totuși primitive, care sunt destul de copilărești.”

Nu e prima oară când această scrisoare este vândută la licitație. În 2008, un cumpărător anonim a achiziționat scrisoarea pentru 404.000 de dolari, o sumă de 25 de ori mai mare decât valoarea estimată inițial. Ieri, suma de pornire a licitației a fost 3 milioane de dolari.

Potrivit descrierii de pe eBay, scrisoarea a fost ținută într-un mediu propice conservării (controlând temperatura, gradul de umiditate și lumină), în sediul unei instituții academice.  Pentru că această scrisoare e cunoscută în rândul specialiștilor de 50 de ani, autenticitatea ei nu a fost niciodată pusă la îndoială. În plus, scrisoarea se află în plicul original, ce poartă timbrul și ștampila poștei din Princeton, N.J., unde Einstein a trăit în ultima parte a vieții sale.

Sursa:http://news.discovery.com