O femeie a fost în spatele înfrângerii din Norvegia din 1940! gif

O femeie a fost în spatele înfrângerii din Norvegia din 1940!

O fostă balerină rusă devenită spioană nazistă s-ar afla la originea eşecului contraofensivei militare conduse de o forţă franco-britanică în Norvegia în aprilie 1940, potrivit unor documente declasificate joi de MI5, serviciile de informaţii britanice, citate de AFP.

Marina Lee ar fi furat planurile de atac din cartierul general al forţei aliate însărcinate cu eliberarea acestei ţări scandinavice, invadată de armata germană la 9 aprilie 1940. Ea le-ar fi transmis apoi germanilor, care au reuşit astfel să îi înfrângă pe aliaţi, potrivit documentelor transmise Arhivelor naţionale.

Căutată de MI5 timp de mai mulţi ani după cel de-al Doilea Război Mondial, această femeie nu a fost găsită niciodată, iar acuzaţiile împotriva sa nu au fost confirmate, se arată în documentele declasificate.

Responsabilitatea pe care a avut-o Marina Lee în înfrângerea aliată a fost stabilită în 1942, în urma confidenţelor unui agent german, Von Finckenstein, pe care le-a făcut unui alt spion nazist, care ulterior s-a predat, Gerth Van Wijk. Ambii au fost încarceraţi într-un centru de interogare din Londra.În ianuarie 1942, Von Finckenstein îi povestea lui Van Wijk că serviciile secrete germane introduseseră atunci o femeie în anturajul generalului englez Claude Auchinleck, care se pregătea să lanseze o contraofensivă navală în Norvegia.

Ea a obţinut planurile de campanie aliate, care au fost transmise comandantului german din portul Narvik, generalul Eduard Dietl. Acesta şi-a putut reorganiza astfel apărarea, învingându-l pe Auchinleck.

Finckenstein a precizat că Marina Lee era o femeie măritată, născută în Rusia sub numele de Marina Aleksievna. Balerină în ţara sa de origine, ea a condus apoi o şcoală de dans la Oslo.

Afirmaţiile lui Finckenstein au fost confirmate în noiembrie 1942 de un alt spion german capturat, K. C. Hansen.