O enigmă: a trecut Dracula prin Sighişoara? jpeg

O enigmă: a trecut Dracula prin Sighişoara?

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Nicolae Teşculă

Problema casei în care a locuit Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Ţepeş) la Sighişoara a stârnit controverse accentuate, împărţind lumea ştiinţifică şi nu numai în două tabere. Pe de o parte, avem adepţii prezenţei domnitorului muntean în cetatea medievală a Sighişoarei, în casa din actuala Piaţă a Muzeului, şi, pe de altă parte, sunt cei care contestă prezenţa în cetate, şi chiar în oraş, a fiului lui Mircea cel Bătrân.

Dincolo de aceste controverse, primul care a pus în legătură această casă cu prezenţa lui Vlad Dracul la Sighişoara a fost, în anul 1945, un anumit doctor I. Culcer, pe baza „portretului cu turban“ aflat pe peretele de vest al salonului de la primul etaj. Fresca aflată aici prezintă patru personaje, trei dintre ele, dintre care unul feminin, în costume vestice şi unul cu turban. După Culcer, ar fi vorba de proprietarii casei şi de doi oaspeţi, cel în costum oriental cu turban fiind Vlad Dracul.

Cei care neagă prezenţa lui Vlad Dracul în cetatea medievală aduc ca argumente faptul că faimoasa pictură este legată de un alt moment, şi anume, de bătălia de la Seleuşul Mare, de lângă Sighişoara, din 1662. Cele două personaje ar fi Mihai Apafi şi Ibrahim Paşa, care, după cum relatează cronicarul Georgius Kraus, au locuit la Sighişoara, în oraşul de jos.

Prezenţa lui Vlad Dracul la Sighişoara este atestată de două scrisori. Prima, de la sfârşitul anului 1431, în care domnitorul cerea sprijin braşovenilor pentru înlăturarea de pe tronul Ţării Româneşti a lui Alexandru Aldea, menţionând faptul că „...şi şăghişorenii vin cu mine“. A doua scrisoare, datată în jurul anului 1436, le cerea tot braşovenilor să trimită la Sighişoara instrumentarul necesar unei monetării:„...drept aceea au priceput pârgarii din Şeghişoara că vreau să mut hereghia (monetăria – n.n.) de la voi.“

De altfel, aici, în burgul de pe Târnava Mare, a bătut ducaţii de argint cu însemnele voievodului:pajura cu cruce pe avers şi dragonul pe revers. Nu se poate spune însă că Vlad Dracul a locuit permanent la Sighişoara în intervalul 1431-1436, ci doar că, având o viaţă extrem de agitată, voievodul nu s-a stabilit într-un loc în această perioadă, ci a locuit în mai multe locuri în sudul Transilvaniei.

Din păcate, mulţi confundă azi prezenţa lui Vlad Dracul la Sighişoara cu cea a fiului său, mult mai celebru, de altfel, Vlad Ţepeş. Nu putem şti, în lipsa documentelor, dacă Vlad Ţepeş, copil fiind, şi-a însoţit tatăl la Sighişoara. Prezenţa sa se pare că este certă doar pentru anul 1476. În vara acelui an s-a aflat la Mediaş, unde, împreună cu Ştefan Báthory, au adunat trupe la îndemnul regelui Mathias Corvin.

Descoperă campaniile militare ale lui Vlad Țepeș, dincolo de mituri și legende, în numărul 220 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 27 mai - 26 iunie 2020, dar și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum

H 220 jpg jpeg