O echipă de arheologi a descoperit un oraș al urmașilor lui Ginghis Han jpeg

O echipă de arheologi a descoperit un oraș al urmașilor lui Ginghis Han

O echipă de arheologi de la Muzeul Regional al Tradițiilor Locale Saratov (Ucraina) sapă, în prezent ruinele orașului Ukek care se află de-a lungul râului Volga din Rusia. Cetatea construită în  secolul al XIII-lea a făcut parte din Hoarda de Aur, regat fondat de Batu Han, un nepot al marelui cuceritor mongol, Ginghis Han. Pe lângă alte descoperiri, arheologii au dezgropat două biserici creștine, dintre care una era decorată cu scuplturi din piatră și avea un depozit de ceramică delicată la subsol.

Născut în anul 1162 în apropiere de granița dintre Mongolia și Siberia zilelor noastre, Ginghis Han a fost un om simplu, dar a clădit cel mai mare imperiu pe uscat din istorie. Acesta a început prin unirea triburilor nomade mongoleze – în jur de un milion de persoane –înainte de a cuceri vaste teritorii din Asia Centrală și China. Cu toate că acesta era cunoscut pentru nenumăratele cadavre pe care le lăsa în urma sa (din cauza mongolilor, în mare parte, care promovau un comportament violent în loc să semene teroarea printre inamicii lor), Ginghis Han a abolit tortura, a acordat libertatea religioasă supușilor săi și a distrus sistemele feudale represive. După ce Ginghis Han a fost ucis în bătălia împotriva regatului chinez Xi Xia în anul 1227, vastul imperiu pe  care l-a cucerit s-a destrămat. Fiul cel mare, Juchi, a murit înaintea tatălui său, dar fiul lui Juchi, Batu, a moștenit o bucată din porțiunea de vest al imperiului bunicului său. După o serie de campanii militare, inclusiv jefuirea și arderea orașului Kiev în anul 1240, Batu Han a reușit să mărească granițele domeniului său. La apogeul său din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, Hoarda de Aur a lui Batu Han (sau Hanatul Kipchak) se întindea de la Munții Carpați din Europa de Est până în Siberia și controla multe dintre rutele comerciale ale prețiosului Drum al Mătăsii care lega China de Europa Medievală. Orașul Ukek al Hoardei de Aur, care este excavat de arheologii Muzeului Regional al Tradițiilor Locale Saratov (Saratov Regional Museum of Local Lore), a fost construit la câteva decenii după moartea lui Ginghis Han, lângă așezământul locuinței de vară a lui Batu Han pe Volga. Cetățenii orașului Ukek erau adepții mai multor religii, inclusiv islamism, creștinism și șamanism, iar arheologii au dezgropat secțiuni ale cartierului creștin ale orașului. Printre cele mai importante descoperiri ale lor se găsesc subsolurile a două temple, așa cum sunt numite bisericile  de creștinătatea din est.

10751721 836189523088197 4469333 n jpg jpeg

Unul dintre temple, construit în anul 1280 a fost distrus la începutul secolului al XIV-lea. Arheologul Dmitriy Kubankin, care a prezentat recent descoperirile echipei  la întâlnirea anuală a Asociației Europene a Arheologilor ce a avut loc la Istanbul, a spus că templul avea un acoperiș de țiglă și era decorat cu picturi murale și sculpturi din piatră, atât în interior, cât și la exterior.  Cel mai bine păstrat basorelief (un tip de sculptură în piatră) reprezintă un leu care era sfâșiat de un grifon, spune Kubankin. În subsolul templului, arheologii au găsit rămășite ale unor bunuri care, se pare, au fost depozitate acolo de negustorii locali, inclusiv farfurii și sticle care ar fi putut fi importate din Imperiul Bizantin, Iran și Egipt. Kubankin a spus că pivnița bisericii era considerată un loc sigur de a depozita bunuri de valoare care erau destinate vânzării.

Cel de-al doilea templu a fost construit în anul 1330 după ce primul a fost distrus și a fost folosit până în anul 1350. Echipa de excavație a descoperit doar o parte din fundația templului împreună cu absida sa. Interesant este că, deși creștinii nu aveau putere de decizie sub conducerea Hoardei de  Aur, descoperirile echipei arată că nu toți erau sclavi. De fapt, oamenii înstăriți frecventau partea creștină a orașului.  Conform spuselor lui Kubankin, acesta și colegii săi au găsit în ruine bunuri care aparțineau elitei locale, inclusiv un ac de păr chinezesc cu un capăt în formă de rodie despicată și un fragment de frafurie de os care avea gravată imaginea unui dragon, printre alte lucruri.

10749146 836189613088188 1858940436 n jpg jpeg

Orașul Ukek nu a avut o viață lungă deoarece  în secolul al XIV-lea începe declinul Hoardei de Aur, din cauza ravagiilor făcute de Moartea Neagră pe de o parte care a lovit între anii 1346-1347. În anul 1395, un coducător numit Timur (sau Tamerlan) a atacat și a distrus Ukek, preluând majoritatea teritoriului condus de Hoarda de Aur, în drumul său de a-și construi un imperiu.

Clădirile moderne de azi acoperă mult din orașul Ukek, iar arheologii vor avea probleme să sape întregul sit deoarece se întinde pe mai multe loturi de teren private. Totuși, Kubankin spune că echipa sa de la Muzeul Saratov a făcut descoperiri semnificative săpând la un singur sit încă din 2005, când au început excavația, adăugând că aceste descoperiri vor fi expuse în curând la muzeu.