Napoleon învăţa engleză în timpul exilului de pe insula Sf  Elena jpeg

Napoleon învăţa engleză în timpul exilului de pe insula Sf. Elena

Manuscrise rare şi amuzante, reprezentând caietele pe care Napoleon studia limba engleză, datând din perioada exilului său pe insula Sfânta Elena, au fost cumpărate cu peste 93.000 de euro de un muzeu privat, în cadrul unei licitaţii ce a avut loc duminică, în oraşul Fontainebleau, informează AFP.

Trei loturi, compuse din mici desene originale şi multe rânduri scrise în limbile engleză şi franceză de Napoleon I, au fost estimate iniţial între 7.000 de euro şi 9.500 de euro. Ele au fost achiziţionate însă pentru suma de 93.125 de euro, a anunţat casa Osenat, organizatoarea acestei licitaţii.

Luat prizonier de englezi la Waterloo, în 1815, şi ţinut captiv pe insula Sfânta Elena din Atlantic până la decesul său, în 1821, la vârsta de 51 de ani, Napoleon s-a folosit de această perioadă pentru a învăţa engleza, însă fragmentele din caietele pe care scria arată că geniul militar nu era tocmai un elev model. Lecţiile i-au fost date de un conte francez, exilatm, de asemenea, pe Sfânta Elena.

Notiţele lui Napoleon, mâzgălite cu scrisul său mărunt, arată că împăratul se lupta cu regulile gramaticii engleze.

Cumpărătorul acestor caiete, Musée des Lettres et Manuscrits din Paris, a anunţat într-un comunicat de presă că manuscrisele vor fi expuse începând din 21 iunie.

Conducător al Franţei între 1804 şi 1815, care a înfiinţat un imperiu militar puternic ce cuprindea o mare parte din Europa de Vest, înainte de a fi înfrânt de ducele de Wellington la Waterloo, Napoleon şi-a exprimat regretul că nu a învăţat engleza pe drumul către Sfânta Elena, astfel că însoţitorul lui în exil, contele de Las Cases, a fost bucuros să îi predea această limbă. Primele lecţii de engleză au avut loc în august 1815, în timpul unei escale pe insula Madeira.

În ianuarie 1816, Napoleon a dorit să se reapuce serios de învăţarea limbii engleze. "A venit şi mi-a spus că îi era ruşine că nu ştia încă să citească în engleză", scria contele Las Cases, în al său "Mémorial de Sainte-Hélène", publicat în 1823.

Stăpânirea limbii engleze a devenit pentru Napoleon o veritabilă luptă de cucerire. Fostul împărat a studiat cu regularitate această limbă până în aprilie 1816, reuşind să citească şi să scrie-mai mult sau mai puţin bine-în limba engleză. Cu pronunţia întâmpina însă dificultăţi serioase.

Dintre cele aproape 400 de obiecte prezentate la licitaţia de duminică, asociate în principal epocii imperiale franceze, muzeul parizian a cumpărat şi alte manuscrise preţioase, redactate pe insula Sfânta Elena de către Napoleon. Printre acestea se numără textul în care împăratul a relatat bătălia de la Pont d'Arcole (1796), ce s-a vândut cu 53.750 de euro.

Sabia de luptă a generalului Jean-Baptiste Kléber, prezentând "urme de folosire", s-a vândut cu 65.000 de euro, depăşind de peste două ori estimările specialiştilor. Acest preţ reprezintă "un record mondial pentru o sabie obişnuită din perioada revoluţionară", se afirmă în comunicatul casei de licitaţii organizatoare.

Tot Musée des Lettres et Manuscrits din Paris a achiziţionat şi un document rar din timpul Revoluţiei Franceze - o evidenţă manuscrisă a condamnării la moarte a lui Ludovic al XVI-lea, dată de noul parlament, Convenţia Naţională, în 1793, o mişcare care netezea drumul ascensiunii lui Napoleon.

Documentul prezintă numele şi sentinţa aleasă de membrii Convenţiei pentru monarhul judecat pentru trădare după fuga din Paris, în 1791, şi prinderea sa la Varennes, în nord-estul Franţei. Unii au votat pentru încarcerare, alţii pentru exil, dar un alt grup, care i-a inclus pe celebrii revoluţionari Maximilien Robespierre şi Jean-Paul Marat, au ales moartea prin ghilotinare. Unul dintre cei care au optat pentru această sentinţă, Bertrand Barere, a spus "Numai morţii nu se mai întorc, votez să moară", după cum s-a consemnat în document.

Ludovic al XVI-lea, ultimul rege al Franţei, a fost fost condamnat la moarte şi apoi ghilotinat pe 21 ianuarie 1793.

Acest document ce conţine 20 de pagini - care nu este originalul, conservat la Archives de France - a fost alcătuit în mai multe etape, până în jurul anului 1818. Documentul a fost vândut cu 35.000 de euro. Estimările iniţial vizau o cifră cuprinsă în intervalul 2.000-3.000 de euro.

Însă cea mai mare surpriză a licitaţiei de duminică a fost suma (187.500 de euro) plătită pentru un document referitor la încheierea campaniei franceze în Egipt, estimat iniţial între 6.000 de euro şi 8.000 de euro. Această misivă importantă a generalului egiptean Ya'qub Hanna către generalul Bonaparte conţine 29 de rânduri redactate în scrierea naskh, cu cerneală neagră şi aurie.