Muzeul Luvru a mutat opere valoroase într un buncăr jpeg

Muzeul Luvru a mutat opere valoroase într-un buncăr

📁 Istoria unui tablou
Autor: Nicoleta Zaharia

În urmă cu cinci ani, când Parisul era sub ape din cauza inundaţiilor răvăşitoare, Muzeul Luvru, aşezat de-a lungul Senei, a simţit sabia lui Damocles deasupra capului. Toţi angajaţii s-au mobilizat rapid şi au împachetat mii de obiecte de artă, aflate în depozitele de la subsol.

Astfel, a luat naştere un proiect ambiţios, un centru ultramodern de conservare şi de depozitare, la Liévin, în nordul Franţei. 

Timp de 16 luni, camioane întregi au cărat 250.000 de comori din depozitele muzeului central parizian şi din alte locuri care adăposteau piese de valoare (picturi, tapiserii, sculpturi, mici figurine, mobilă, datând din Antichitate şi până în secolul al XIX-lea). Centrul de Conservare din Liévin, lângă Lens, un proiect care s-a întins pe o durată de cinci ani, se doreşte a fi o adevărată fortăreaţă a culturii, devenind în timp unul dintre cele mai mari centre de cercetare din Europa, care să adune laolaltă experţi, conservatori şi restauratori din întreaga lume. Proiectul a costat 60 de milioane de euro.

Structura din sticlă, beton şi oţel arată ca un buncăr în stilul Bauhaus, perfect integrat în peisaj, fiind totuna cu natura. Combinaţia de nisip cremos şi rocă de cretă de la baza clădirii absoarbe precipitaţiile în exces. Complexul, care se întinde pe aproape 18.500 de metri pătrați, dispune de un sistem de securitate bine pus la punct şi de corpuri de iluminat de culoare verde pentru uciderea gândacilor sau a altor insecte dăunătoare pentru obiectele de artă. 

Doar 35.000 de piese din cele 620.000 sunt expuse la Luvru

Când spui Luvru, multă lume se gândeşte instant la „Mona Lisa”, însă muzeul are o colecţie impresionantă, ce cuprinde 620.000 de obiecte de o valoare inestimabilă. Doar 35.000 de piese sunt expuse la Paris, alte 35.000 au fost împărţite cu alte muzee regionale de peste tot din Franţa. Peste 250.000 de desene, printuri şi manuscrise, prea fragile pentru a fi expuse luminii, sunt depozitate la Luvru, la un etaj superior, departe de furia apelor. Subsolul nu este singurul refugiu al Luvrului pentru lucrările de artă nevăzute încă de vizitatori. Unele sunt ascunse în mai multe zone de depozitare de peste tot în muzeu, altele sunt păstrate în locaţii secrete din ţară (în jur de 60), unde au fost mutate pentru a fi în siguranţă de-a lungul anilor. 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Fragmentul de mai sus face parte din articolul „Comorile ascunse ale muzeelor”, publicat în numărul 237 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 octombrie - 14 noiembrie 2021, și în format digital pe paydemic.com.

1 coperta H 237 jpg jpeg