Mozart, chemat să cânte în fața împărătesei Mariei Tereza la numai 6 ani jpeg

Mozart, chemat să cânte în fața împărătesei Mariei Tereza la numai 6 ani

Șase ani avea Wolfgang Amadeus Mozart când, în octombrie 1762, a fost chemat la Curtea de la Viena, pentru a concerta în fața familiei imperiale. Drumul de la Salzburg la Viena a fost posibil prin ajutorul bănesc oferit de băcanul Hagenauer, care fusese cucerit de talentul micului geniu al muzicii. 

La sosirea la Viena, împărăteasa i-a trimis un costum de culoare violet deschis, cu broderii de aur. Wolfgang s-a manifestat fără nici un fel de rețineri, în prezența suveranei, sărind în brațele Mariei Tereza și sărutând-o cu foc. Audiția a durat peste trei ore, la ea au asistat mai marii Curții, entuziasmați de virtuozitatea copilului, care a cântat inclusiv la un clavecin care avea clapele acoperite!

Născut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană, Wolfgang era fiul lui Leopold Mozart un talentat violonist în orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg. În registrul de botez, copilul a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, el și-a luat numele de „Amadeus”, traducerea latină a lui „Theophilus” („Iubitor de Dumnezeu”).

Un turneu de 9 ani 

Încă de mic copil, Mozart a dat dovada geniului său muzical. La 5 ani, înainte de a şti să scrie, el a compus câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. Concertul de la Viena, în fața familiei imperiale a făcut parte dintr-un turneu european, care a durat 9 ani, inițiat de tatăl său, pentru a arăta întregii lumi talentul micului geniu.

Turneul trebuia să dureze, inițial, 3 săptămâni, însă după succesul primului concert, care a avut loc la München, unde micul Wolfgang a cântat la clavecin în fața prințului elector de Bavaria, vestea a început să se răspândească în toată Europa și toată lumea dorea să-l vadă pe micul Mozart. 

După concertul de la Viena, a urmat un turneu european, Mozart concertând în numeroase orașe, precum Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris, Versailles și Londra, unde a rămas un an, înainte de a se întoarce în Austria trecând prin Franţa, Elveţia şi Bavaria. 

Între decembrie 1769 şi martie 1771, Mozart a efectuat un lung turneu în Italia, concertând la Verona, Milano, Florența, Roma, Napoli, și în multe alte orașe au fost principalele stațiuni de concerte. Peste tot, publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, între timp devenit adolescent. Familia Mozart a revenit la Salzburg la 15 decembrie 1771.