Monumentul de la Adamclisi vs Columna lui Traian png

Monumentul de la Adamclisi vs Columna lui Traian

Două surse vin să completeze izvoarele scrise și pe cele arheologice, ambele săpate în piatră și dăinuind încă de atunci. Unul este monumentul triumfal de la Adamclisi, ridicat de romani pe locul bătăliei victorioase purtate contra dacilor și a aliaților lor în primăvara anului 102, în actuala Dobroge. Monumentul, Tropaeum Traiani / Trofeul lui Traian (foto jos), prezintă tipologii de războinici barbari, dar și civili, și soldați romani angajați în luptă.  

PSX 20200725 214651 jpg jpeg

Columna Traiană, unul dintre cele mai faimoase monumente ale Antichității europene, a fost ridicată în capitala imperiului în forul construit de Traian după războiul cu dacii. Era flancată de două biblioteci, unde cu siguranță cei interesați puteau citi lucrarea lui Traian, De bello dacico. Columna era menită a păstra în soclul ei urna cu cenușa împăratului, care era reprezentat de o statuie în vârful monumentului, iar înălțimea sa, de 40 de metri, reprezintă înălțimea dealului excavat de romani pentru a construi Forul lui Traian, după cum spune inscripția de pe soclu.  

historia special jpg jpeg

Scenele Columnei, într-o bandă continuă, prezintă războiul contra dacilor, cu siguranță după lucrarea lui Traian. Foarte importantă pentru cercetători, Columna arată cum erau îmbrăcați dacii și alte neamuri din Antichitate – chiar dacă este vorba de niște clișee ale artei romane – și cum s-au desfășurat luptele. Pe soclu apar trofeele militare luate de romani de la daci și sarmați, printre care arme, scuturi, coifuri, armuri, stindarde cu cap de lup și instrumente de suflat. Multe scene de pe Columnă îi arată pe legionarii romani construind drumuri și castre, defrișând calea spre munții dacici, luând prizonieri sau încărcând tezaurul dac, dar și scene de luptă de un mare dramatism, care erau menite a le arăta romanilor și tuturor vizitatorilor din capitală cât de cumplite fuseseră luptele de la nord de Dunăre. Coroborând scenele cu sursele scrise, putem să creăm o imagine veridică asupra războiului.  

Acest text este un fragment din grupajul „Ultimul război daco-roman: 101-106” apărut în numărul 224 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 septembrie – 14 octombrie 2020, dar și în format digital, pe platforma paydemic.com. În acest grupaj puteți afla mai multe detalii despre cauzele războiului daco-roman, cum arăta armata lui Traian, cum s-au desfășurat cele două etape ale războiului și care au fost consecințele acestuia.