Moartea mâncăilor – personaje istorice faimoase răpuse de excese gastronomice jpeg

Moartea mâncăilor – personaje istorice faimoase răpuse de excese gastronomice

Expresia „a-și săpa groapa cu dinții“ se potrivește multor capete încoronate sau luminate care au murit în urma indigestiei provocate de consumul în exces al unor alimente. 

Iată câteva exemple: împăratul Antoninus (m.161), indigestie pricinuită de brânză; regele Henric I al Angliei (m.1135), indigestie cu țipari; împăratul Germaniei, Frederic al III-lea (m.1493) și fiul său împăratul Maximilian (m.1519), indigestie cu pepeni galbeni; scriitorul englez Robert Green (m.1592), indigestie cu scrumbie și vin roșu de Rin; Louis Joseph de Bourbon, duce de Vendôme (m. 1712), indigestie cu pește; poetul francez Charles Auguste de la Fare (m.1712), indigestie cu morun; filozoful francez Julien Offray de La Mettrie (m.1751), indigestie cu pateu de fazan, mâncat ca urmare a unui pariu; compozitorul rus Mihail Glinka, (foto sus), m. 1857, hipertrofie a ficatului, provocată de excese gastronomice.