Autor 9457 vizualizări


Era 25 noiembrie 1927, iar prima pagină a ziarelor românești interbelice anunțau moartea lui Ionel Brătianu. Cotidianul „Adevărul” din acea zi (Adevĕrul, conform ortografiei perioadei) i-a rezervat tristului eveniment prima pagină, dar și ultima – aceasta fiind pagina 4 –, ediție integrală care este acum oferită gratuit împreună cu Historia Special dedicată vieții marelui politician.


Reprezentând o sursă istorică veridică a acelor vremuri, ziarul „Adevărul” punctează în paginile ediției din 25 noiembrie 1927 toate reperele unei morți neașteptate: uimirea populației, capacitatea de gestionare a situației de către Consiliul de miniștri/ Guvern (Ionel Brătianu era președintele acestuia în momentul decesului), testamentul, pregătirea funeraliilor, dar mai ales explicația amplă a doctorilor în privința morții lui Brătianu.

„Moartea aproape fulgerătoare a primului ministru a produs o impresie cu atât mai mare, cu cât publicul, știind că este vorba de o simplă amigdalită, nu înțelegea cum se poate ca un om sănătos să moară, atât de repede, de această boală”, era scris pe prima pagină a ziarului „Adevărul”.


În necrologul scris de către B. Brănișteanu (gazetar, pe numele real Bercu Braunstein), el scria ca o profeție rămasă până astăzi în clasa politică românescă: „... trebuie spus că metoda sa politică a murit odată cu dânsul. Succesorul său, succesorii săi, vor trebui să apuce pe o altă cale nouă, pentru a scoate țara din dificultățile în cari metodele politice ale răposatului au adus-o și din care, cu aceleași metode, numai el ar fi putut găsi, poate, o cale de ieșire”. Tot Brănișteanu consemna și că „Datoria ceasului nostru ni se pare clar prescrisă. Înăuntru și înafară țara are de luptat cu mari dificultăți. Unirea tuturor celor cari în orice lor s-ar găsi, este o necesitate inexorabilă […] O mare perioadă a vieții noastre politice s-a încheiat. Una nouă începe”.


Luați numărul 29 al revistei Historia Special „Ionel Brătianu. Maestrul absolut al politicii românești”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 23 decembrie 2019-20 martie 2020, împreună cu ziarul „Adevărul” din 25 noiembrie 1927, tipărit integral și oferit cadou la achiziționarea revistei.